İSTANBUL - UĞUR ASLANHAN - AA

Rusya'nın yaş sebze ve meyve ithaline kısıtlama getirmesi, iç piyasada fiyatların tüketicinin lehine gelişmesini sağladı. Sebze-meyve, market ve pazarlarda mevsim normallerinin yüzde 30 altında satılıyor.

İstanbul Umum Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Mesut Şengün, Rusya'nın sebze ve meyve taşıyanlar dahil olmak üzere Türk tırlarını sınırda bekletmesi ve bazılarını sebepsiz yere geri göndermesinin pazarı nasıl etkilediğine ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Rusya ile Türkiye arasında devam eden gerilimin üreticiyi olumsuz, tüketiciyi olumlu etkilediğini dile getiren Şengün, yaklaşık 10 gün önce çok daha düşük olan sebze ve meyve fiyatlarının şu anda biraz yükseldiğini söyledi.

"Gerginlik devam ederse ucuzluk ocakta yüzde 70 olur"

Şengün, "Şu anda İstanbul'da kurulan yaklaşık 400 semt pazarında sebze fiyatları mevsim normallerinin yüzde 30 altında satılıyor. Kriz nedeniyle 4 liraya satılacak domatesin fiyatı şu anda 2,5-3 lira, 3,5-4 liraya satılacak salatalığın fiyatı 2,5 lira, 3 liraya satılacak dolma biberinki ise 2 lira. Yani gördüğünüz gibi ortalama yüzde 30 daha ucuz" diye konuştu.

Başkan Şengün, Rusya'nın söz konusu yaptırımlarının devam etmesi halinde 2016 Ocak'ta sebze fiyatlarının yüzde 70'e varan oranlarda ucuzlayacağını sözlerine ekledi.

"Rusya sebze meyve almıyor diye çöpe dökecek değiliz"

Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu (TÜMESKOM) Başkanı Burhan Er ise, Türkiye'nin sadece Rusya'ya değil Fransa, Hollanda, Almanya, Ukrayna, Irak, İran ve Ortadoğu ülkeleri gibi çok sayıda ülkeye sebze ve meyve ihraç ettiğini dile getirdi. Er, "Rusya sebze ve meyve almıyor diye çöpe dökecek değiliz. Bunun pazarlama yollarını arıyoruz" dedi.