ANKARA (AA) - MESA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, imar değişikliği nedeniyle değeri artan arsalar üzerinden alınması düşünülen rant vergisinin muhatabının arsa sahipleri olduğunu belirterek, "Arsa sahibinden bir rant vergisi alınıyorsa o, fiyatlara aynen yansır" dedi. 

Boysanoğlu, yeni projeleri olan Gaziosmanpaşa'daki MESA KOZA-66 konutlarının tanıtımı nedeniyle gazetecilerle bir araya geldi.

Konut sektöründeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Boysanoğlu, sektörün kredi faizleri ve diğer bazı nedenlerden dolayı yavaşladığını söyledi. 

Türkiye'de konut balonu olup olmadığına dair tartışmalara da değinen Boysanoğlu, "Balon dediğimiz olay, durup dururken arsanın fiyatının değerlene değerlene inanılmaz noktalara gelmesi. Bunu en çok kentsel dönüşümde izliyorsunuz. Dönüşümde hak sahipleri dediğiniz kimse, sadece depreme karşı güvenli, yeni teknolojilere hazır, otoparkı, spor merkezi olan güvenlikli bir yeri kabul etmiyor. İlla ki 50 metrekare fazla olacak veya bir ev daha fazla alacak. Böyle olduğu için sistem gittikçe tıkanmaya başladı" diye konuştu. 

- "Ankara İstanbul'a göre daha zor bir piyasa"

Ankara'nın İstanbul'a göre fiyatlar açısından daha zor bir piyasa olduğunu ifade eden Boysanoğlu, "İstanbul'da kat brütü anlamında metrekaresi 10-12 bin dolardan aşağı konut yok. Ankara'da en büyük rakam 3 bin 500 dolardır. Onun üstünde bir rakam görmedim. Arada müthiş bir fark var ama maliyetler açısından bakıldığında o kadar müthiş bir fark yok" ifadelerini kullandı. 

Boysanoğlu, bir başka soru üzerine, "Bence konut fiyatları yükselmeye devam edecek. Çünkü yarıştığımız yer Avrupa ülkeleri. Avrupa ülkelerinde de konut satış fiyatları bizden epey yukarıda" değerlendirmesinde bulundu. 

- "Rant vergisi fiyatlara yansır" 

Belirsizlik nedeniyle konuta olan talepte düşüş yaşandığına ilişkin değerlendirmelerin hatırlatılması üzerine Boysanoğlu, konuta ihtiyaç duyulmasına karşın insanların parasal anlamda alım güçlerinin bulunmadığına dikkati çekti. 

Rant vergisine ilişkin soruyu da yanıtlayan Boysanoğlu, düzenlemenin muhatabının arsa sahibi olduğunun altını çizdi.

"Arsa sahibinden bir rant vergisi alınıyorsa o, fiyatlara aynen yansır ve konut fiyatları daha da pahalanır" diyen Boysanoğlu, sistemin, daha çok kentsel dönüşüm programındaki hak sahiplerinin elde ettiği artı kazançlardan vergi alınarak çalışabileceğini dile getirdi.

- "Sıkıntılara rağmen işimizi sürdürmeliyiz"

Türkiye'nin bölgesindeki sorunlar ve döviz kurundaki son yıllarda yaşanan artışa rağmen yatırım yapma konusunda kendilerini neyin cesaretlendirildiğinin sorulması üzerine Boysanoğlu, bütün gelişmiş toplumlara bakıldığında iş dünyasının çok önemli aileleri arasında inşaat sektöründe faaliyet gösterenlerin bulunmadığına işaret etti.

İnşaat sektöründe "laz müteahhit" düzeninden gelen bir yapı olduğunu dile getiren Boysanoğlu, "Bizim işimiz bu. Dolayısıyla işimizi sürdürmek zorundayız. MESA olarak en büyük güvencemiz markamız" değerlendirmesinde bulundu.

- Yeni proje yıl sonunda hazır

Bu arada holdingin yeni yatırımı MESA KOZA 66 hakkında da gazetecilere bilgi verildi. 

Buna göre, bu yılın sonunda tamamlanması planlanan ve imalatında son teknolojinin kullanıldığı proje kapsamında 206 daire satışa sunulacak. 

Müşterinin kullanım alışkanlıklarına göre iç mimarisi değiştirilebilen konutlar, oda sayısına ve konutun mimari özelliklerine göre 450 bin lira ile 1 milyon lira arasında fiyatlarla satılacak.