Moskova'da dün düzenlenen Türkiye - Rusya 8. Üst düzey işbirliği toplantısının ardından iki lider açıklamalarda bulundu.

Rusya lideri Putin "Rusya'daki ulusal projeler kapsamında ekonominin ve sosyal alanın en önemli sektörlerinin kalkındırılmasına dönük yüz milyarca dolarlık yatırım yapılacak. Bunlar, Türk iş dünyası da dahil yabancı şirketler için önemli perspektifler açacak." açıklamasında bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise ""Türkiye'de yatırım yapmak isteyen Rus firmalarına her türlü kolaylığı sağlayacağız" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte Rus ve Türk işadamlarıyla görüşen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yabancı yatırımcıların Rusya'da kendilerini rahat ve güvende hissetmeleri için gereken her şeyi yapma sözü verdi ve "Yabancı şirketler için elimizden geleni yapıyoruz, yapmaya devam edeceğizAltını çizmek isterim ki, Türk şirketleri de dahil olmak üzere yabancı şirketlerin Rus pazarında kendilerini azami ölçüde rahat ve güvende hissetmeleri, aşırı idari yük altında kalmamaları için gereken her şeyi yapıyoruz ve yapacağız"  şeklinde konuştu.

Türk iş dünyasının forumda her zaman geniş biçimde temsil edildiğini ve bu yıl da aktif katılım sağlamasını beklediklerini söyleyen Putin, "Forumdaki görüşmelere temsilci gönderen şirketler, büyük ortak projelerin ifası konusunda büyük deneyim kazanıyor, ticaret ve yatırım ilişkilerinin gelişmesine ilgi gösteriyor" dedi. Putin, Rusya'daki ulusal projelerin Türk iş dünyası da dahil yabancı şirketler için önemli imkanlar sunacağını kaydetti.

Rus lider sözlerini şöyle sürdürdü: "Rusya'daki ulusal projeler kapsamında ekonominin ve sosyal alanın en önemli sektörlerinin kalkındırılmasına dönük yüz milyarca dolarlık yatırım yapılacak. Bunlar, Türk iş dünyası da dahil yabancı şirketler için önemli perspektifler açacak. Türk şirketleri için gerekli koşulları oluşturmak Moskova'nın çıkarına, Türk tarafı ise bu projeleri gerçekleştirmeye, kazanç elde etmeye ilgi gösteriyor. Rusya, Türk iş dünyasına bu konuda yardım etmek için elinden geleni yapacak."

Türk iş dünyasının çok sayıda Rus bölgesiyle aktif şekilde işbirliği yaptığını ve Tataristan'a yapılan yatırımların hacmi açısından lider konumda bulunduğunu kaydeden Putin, "Rusya, Türk yatırımcıların pazarımıza olan ilgisine önem veriyor. Son yıllarda Türk iş dünyası, Vladimir, Penza, Kalujskaya, Krasnodar ve Stavropol gibi çok sayıda Rus bölgesine giriş yaptı. Kırım'la işbirliğini geliştirmek için potansiyel var. Ancak Türkiye, en büyük yatırım yaklaşık 2 milyar dolarla Tataristan'a, özellikle Alabuga özel ekonomik bölgesine yaptı" ifadelerini kullandı.

 Rusya lideri Putin Türk girişimcileri 6-8 Haziran'da düzenlenecek St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu'na (SPIEF) davet etti. Türk iş dünyasının forumda her zaman geniş biçimde temsil edildiğini ve bu yıl da aktif katılım sağlamasını beklediklerini söyleyen Putin, "Forumdaki görüşmelere temsilci gönderen şirketler, büyük ortak projelerin ifası konusunda büyük deneyim kazanıyor, ticaret ve yatırım ilişkilerinin gelişmesine ilgi gösteriyor" diye konuştu.

Erdoğan: "Rus firmalarına her türlü kolaylığı sağlayacağız."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise yaptığı açıklamada, "Üst düzey işbirliği konseyinin 8. toplantısını tammalamış bulunuyoruz. Ticari hacmimiz 26 milyar dolara ulaştı. Bu bir başarı olsa da, belirlediğimiz hedef 100 milray dolardır. Türk ve Rus iş dünyasıyla bir araya gelerek yatırım fırsatlarını ele aldık. Türkiye'de yatırım yapmak isteyen Rus firmalarına her türlü kolaylığı sağlayacağız. Türkiye ile Rusya arasındaki ticari ilişkilerde yerli para kullanımı konusu, görüşmelerimizdeki en önemli maddelerden birini oluşturuyor. Rusya'nın lehinde bir ticaret hacmi konusu zaten açık ve net ortada. Biz doğalgaz ihtiyacımızın neredeyse yüzde 50'ye yakın bir kısmını Rusya'dan karşılıyoruz. Bu ticaret hacminin aleyhimizde olması buradan kaynaklanıyor." dedi.