Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Anadolu Ajansının (AA) Global İletişim Ortağı olduğu 23. Dünya Enerji Kongresi'nin Başkanlar Oturumu'nda yaptığı konuşmada, tüm ülkelerin, insanların güncel enerji kaynaklarına erişimini sağlamak için çabalaması gerektiğini ifade etti.

Dünya üzerinde 2 milyar insanın enerjiye erişimi olmadığını hatırlatan Putin, "Enerjiyi, ekonomiyi geliştirerek, bunların gelişmesine yönelik engelleri kaldırarak, elektrik gibi temel medeniyet nimetlerine erişimi sağlamalıyız." dedi.

Hidrokarbon piyasalarında anlayışın son yıllarda çok değiştiğinin altını çizen Putin şöyle devam etti:

"Bazıları petrol fiyatlarının iki kat birden düşmesinin hidrokarbon kaynakları bitirdiğini söylüyor. Bunu söylemek için somut bir gerekçe yok. Mevcut koşullarda petrol fiyatlarının sabitlenmesi için petrol üretiminin kısıtlamasının doğru bir yöntem olduğunu düşünüyoruz. Bununla ilgili OPEC ülkelerinin girişimini destekliyoruz. Bu piyasa mekanizmasının bozulması anlamına gelmiyor. Aksine dengeye kavuşmayı hızlandıracaktır. Petrol üretimi kısıtlanacaksa buna katılmaya hazırız ve diğer ihracatçıları da buna çağırıyorum. Kasım ayındaki OPEC toplantısında bu gelişim, somut anlaşmalar haline gelecektir. Piyasa ve yatırımcılara pozitif sinyal verecektir. Bunun sayesinde spekülatif aktiviteler ve yeni dalgalanmalar önlenecektir. Hem ihracatçılar hem tüketiciler sorumlu ve öngörülebilir şekilde hareket etmeliler."

"Kuzey Akım 2, Türk Akımı gibi projeleri gerçekleştirmek istiyoruz"
Bazı ülkelerin siyasi çıkarlar için enerjide kısıtlamaya gitmesinin kabul edilemez olduğuna dikkati çeken Putin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bazı ülkelerin sermayeye ve teknolojiye erişimi asılsız şekilde kısıtlamaları doğru değil. Bazı ülkeler iş adamlarına 'Avantajlı projeleri kapatın' tavsiyesinde bulunuyor. 'Ucuz fiyatlardan, sevkiyatlardan da vazgeçin' diyor. Bu tür hareketler enerjiyi ve küresel ekonomiye istikrar vermiyor. Görüyoruz ki bu tür girişimde bulunan taraflar, müttefikleri ve ortakları hakkında hiç düşünmüyor ama kendi çıkarlarını önde tutuyor. Rusya büyük enerji devleti olarak uzun sürecek ve sürdürülebilir gelişmeye katkı sağlamaya devam edecektir. Yeni kaynakların keşfi için yatırım yapıyoruz. Çıkarmaya da zor koşullarda olsa bile devam ediyoruz. Kimse şüphe etmesin. Küresel enerji piyasalarına enerjinin sevkiyatı bakımından çok güvenilir olmaya devam edeceğiz. Yeni projelerimiz olacak. Kuzey Akım 2, Türk Akımı gibi projelerini gerçekleştirmek istiyoruz ve çalışıyoruz."