İSTANBUL (AA) - Brent petrolün varil fiyatı, dün yüzde 9,5 artarak 2009 yılından bu yana en hızlı günlük yükselişini kaydetmesi sonrasında, 47,2 dolar seviyelerinde dengelendi.

Brent petrolün varil fiyatı, hafta başında Çin kaynaklı büyüme endişelerinin piyasalarda yarattığı panik havası ile 42,2 dolara gerileyerek yaklaşık son 6,5 yılın en düşük seviyesini görmüştü. Sonraki iki günde ise Çin Merkez Bankası'nın (PBoC) faizlerde ve zorunlu karşılıklarda indirime gitmesi ve piyasaya likidite enjekte etmesinin ardından toparlanma eğilimine girmişti.

Brent petrolün varil fiyatı, dün ABD'de beklentilerin üzerinde gelen 2. çeyrek büyüme verileri sonrasında yükselişini hızlandırdı ve 6 yılın en hızlı günlük artışını kaydetti. Önceki kapanışa göre dün yüzde 9,45 artan Brent petrolün varil fiyatı günü de 47,54 dolardan tamamladı.

Brent petrolün varil fiyatı bugün ise 48,43 dolara kadar yükselmesi sonrasında şu dakikalarda 47,20 dolar seviyelerinde dengelenmeye çalışıyor.

Analistler, çarşamba günü ABD'de açıklanan haftalık petrol stokları verisinin artış beklentilerine karşın 5,45 milyon varil azaldığına işaret ederek, ayrıca Çin Merkez Bankası'nın piyasaları destekleyici hamlelerinin küresel büyümeye ilişkin endişeleri yatıştırdığını kaydediyor.

Tüm bunların Brent petrolün varil fiyatındaki hızlı yükselişe zemin hazırladığını vurgulayan analistler, ABD'de beklentilerin üzerinde gelen büyümenin ardından petrol fiyatlarında görülen yükselişin yatırımcıların stop-loss (zarar kes) emirlerinin devreye girmesiyle ivme kazandığını dile getiriyor.

Analistler ayrıca, dün Venezuela'nın mevcut petrol fiyatlarındaki düşüşü durdurmak için Rusya ile toplantı yaprak koordineli bir çalışma başlatmak istediğine ilişkin haberlerin de fiyatlardaki yükselişte etkili olduğuna işaret ederek, 47,5 doların üzerinde kalıcı olunması durumunda 51,0 doların direnç, olası düşüşlerde ise 45,6 doların destek olarak takip edileceğini aktarıyor.