Perakende ticaret sektörü güven endeksi ocakta, 2015 Aralık'a göre yüzde 3,6 artarken, inşaat sektörü güven endeksinde yüzde 1,4, hizmet sektörü güven endeksinde ise yüzde 6,6 gerileme görüldü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016 Ocak'a ilişkin sektörel güven endekslerini yayımladı. 

Buna göre, geçen yılın aralık ayında 99,02 değerinde olan mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi ocakta yüzde 6,6 azalarak 92,53 değerine düştü. Hizmet sektörü güven endeksindeki azalış, son üç aylık dönemde iş durumunun iyileştiğini, hizmetlere olan talebin arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talebin artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı. 

Hizmet sektöründe geçen aya göre iş durumu endeksi yüzde 8,9, hizmetlere olan talep endeksi yüzde 7,7, hizmetlere olan talep beklentisi endeksi ise yüzde 3,7 azaldı.

Perakendede güven arttı

Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi bu ay yüzde 3,6 artarak 108,76 değerine yükseldi. Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki artış, iş hacmi ile satışların arttığını ve mevcut mal stok seviyesinin mevsim normallerinin altında olduğunu değerlendiren girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı. Perakende ticaret sektöründe geçen aya göre iş hacmi-satışlar endeksi yüzde 14,6, mevcut mal stok seviyesi endeksi yüzde 2,6 arttı, iş hacmi-satışlar beklentisi endeksi ise yüzde 4,5 geriledi.

İnşaat sektörü güven endeksi yüzde 1,4 düştü

Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi ocakta geçen aya göre yüzde 1,4 azalarak 83,91 değerine düştü. İnşaat sektörü güven endeksindeki azalış gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısında artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı. İnşaat sektöründe geçen aya göre alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksi yüzde 9,9 artarken, toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi yüzde 8,4 azaldı.