İSTANBUL (AA) - Özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu ocak ayında 2015 yıl sonuna kıyasla 87 milyon dolar azalışla 195,6 milyar dolara geriledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ocak 2016 dönemine ait özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcuna ilişkin gelişmeleri yayımladı. 

Buna göre, özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu ocak sonu itibarıyla geçen yıl sonuna göre 87 milyon dolar düşüşle 195,6 milyar dolara, kısa vadeli kredi borcu (ticari krediler hariç) ise 108 milyon dolar azalışla 20,7 milyar dolar düzeyine geriledi.

Borçluya göre dağılıma bakıldığında, uzun vadeli kredi borcuna ilişkin olarak, bir önceki yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmalarının 189 milyon dolar, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmalarının ise 43 milyon dolar azaldığı gözlendi.

Aynı dönemde, bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 262 milyon dolar azaldı, tahvil stoku ise 3,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu dönemde, finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmalarının 478 milyon dolar arttığı, tahvil stokunun ise 5,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiği görüldü.

Kısa vadeli kredi borcuna ilişkin olarak ise, 2015 yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 389 milyon dolar azalışla 14,5 milyar dolar; finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları ise 600 milyon dolar artış göstererek 2,6 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.

Alacaklıya göre dağılım incelendiğinde, uzun vadeli kredi borcuna ilişkin olarak, ocak sonu itibarıyla özel alacaklılara olan borcun bir önceki yıl sonuna göre 164 milyon dolar; kısa vadeli kredi borcuna ilişkin olarak ise, özel alacaklılara olan borcun bir önceki yıl sonuna göre 344 milyon dolar arttığı gözlendi.

Döviz kompozisyonuna bakıldığında, 195,6 milyar dolar tutarındaki uzun vadeli kredi borcunun yüzde 59,7'sinin dolar, yüzde 33,2'sinin avro, yüzde 5'inin Türk lirası ve yüzde 2,1'inin ise diğer döviz cinslerinden oluştuğu ve 20,7 milyar dolar tutarındaki kısa vadeli kredi borcunun da yüzde 53,6'sının dolar, yüzde 28,3'ünün avro, yüzde 17,8'inin Türk lirası ve yüzde 0,3'ünün ise diğer döviz cinslerinden oluştuğu görüldü.

Sektör dağılımı incelendiğinde, ocak sonu itibarıyla, 195,6 milyar doları tutarındaki uzun vadeli toplam kredi borcunun yüzde 53,3’ünü finansal kuruluşların, yüzde 46,7’sini ise finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturdu. Aynı dönemde, kısa vadeli toplam kredi borcunun ise yüzde 86,7’sini finansal kuruluşların 18 milyar dolar tutarındaki borcundan kaynaklandı.

Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, ocak sonu itibarıyla kalan vadeye göre incelendiğinde, 1 yıl içinde gerçekleştirilecek olan anapara geri ödemelerinin toplam 70,6 milyar dolar tutarında olduğu gözlendi.