ANKARA (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'de üretim yapan otomotiv firmalarını yerli firma olarak kabul ettiklerini belirterek, "Bu markalara asla rakip değiliz. Amacımız onların işini bozmak, aksatmak değil" dedi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre Işık, Kanal 7 televizyonunda yayınlanan Başkent Kulisi programında soruları yanıtladı.  Türkiye'nin yerli otomobil üretmesinin halen tedarikçi konumunda olan otomotiv sanayinin geleceği için çok önemli olduğunu ifade eden Işık, "Türkiye, otomotiv yan sanayiinde ve otomotivde iyi noktada ama yan sanayide tedarikçi ülkeyiz. Yarın uluslararası oyuncuların öncelikleri değişince Türkiye olumsuz etkilenebilir. Burası risk alanı. Kendi markamızı çıkarmadığımız sürece risk alanı olarak kalacak" diye konuştu.  Elektronik aksamlar, yazılım, donanım ve bataryanın otomotiv sektörü için hayati öneme sahip olduğunun altını çizen Işık,  Türkiye'nin, 'Otomotivde ben de varım' demesi için marka çıkartması gerektiğine dikkati çekti. 

"TÜBİTAK'ın çalışmalarını yerli otomobil konseptine aktarmaya başladık"
Yerli otomobil projesinin Türkiye'de üretim yapan firmalara rakip olmayacağını vurgulayan Işık, şunları kaydetti: "Türkiye'de üretim yapan otomotiv firmalarını yerli firma olarak kabul ettiğimiz için bu markalara asla rakip değiliz. Amacımız onların işini bozmak, aksatmak değil. Onların da geleceğin teknolojilerine geçişini sağlamak için çalışıyoruz. TÜBİTAK'ta otomotiv teknolojileri için çalışmalarımız vardı. Şimdi bunları yerli otomobil konseptine aktarmaya başladık. 

TÜBİTAK batarya teknolojilerinde dünya ile yarışır noktada. Yerli otomobilin hayata geçmesi ve ticarileşmesi batarya teknolojilerinin de ticarileşmesi demek. Bataryalar sadece otomobillerde değil uzay teknolojilerinde insansız hava araçlarında kullanılıyor. Akıllı evlerde batarya teknolojileri kullanılıyor. Bu alanlarda gelişmemiz gerekiyor. Birikimimizi geliştirmek için pazar oluşmalı, ticarileşme olmalı. Yeni teknolojileri geliştirme fırsatımız doğacak. Sadece 'araba yapalım' penceresinden bakmıyoruz." Işık, TÜBİTAK'ta 3 yerli otomobilin testlerinin başladığını dile getirerek, TÜBİTAK'ın birikimini uygulamaya başladıklarını ve batarya teknolojisini uygulamaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.