Otomotiv sektörü temsilcileri, 2015 yılının talep açısından beklentilerin üzerinde gerçekleştiğine işaret ederek, 2016 yılında sürprizle karşılaşmayacaklarını ve umutlu olduklarını ifade ediyor.

AA muhabirine yılın bitmesine sayılı günler kala 2015'in değerlendirmesini yapan firmaların üst düzey yöneticileri, sektörün 2016 yılına ilişkin hedefleri hakkında da bilgi verdi.

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt, 2016'da kurlarda bu seneki gibi ciddi dalgalanmaların olmasını ve kritik eşiklerin aşılmasını öngörmediklerini belirterek, "Avronun bugünlerdeki seviyesini koruyarak 3,15-3,30 TL bandında olacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Bozkurt, 2015'in ilk yarısında; ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırma beklentisi, haziran ayında gerçekleşen seçim ve dövizde meydana gelen hareketlilik nedeniyle tüketicilerin satın alma taleplerini öne çektiğini aktararak, "Daha sonra gerçekleşen olumsuz koşullar, ağustos-ekim döneminde sektörümüzde bir yavaşlamaya neden olsa da otomotiv pazarı kasım seçimleri sonrası tekrar toparlanmaya başladı. Dolayısıyla otomobil ve hafif ticari araç satışlarında büyüme gözlemledik. Yıl sonu toplam satışların 950-990 bin aralığında olacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Ülkenin içinde bulunduğu mevcut konjonktürel şartlar dikkate alındığında 2016 yılında da temkinli duruşlarını koruyacaklarını dile getiren Bozkurt, "2016 yılında pazarda yüzde 10'a kadar daralma öngörüyoruz. Toyota olarak ise 45-50 bin bandında bir satış hedeflemekteyiz" bilgisini verdi.

Bozkurt, bu yıla başlarken kendi satış rekorlarını kırma ve 45-50 bin bandında satış adedine ulaşma hedefine sahip olduklarını anımsatarak, şunları kaydetti:

"2015 yılı ocak-kasım döneminde toplam pazar bir önceki yıla göre yüzde 31 oranında büyürken, Toyota satışları pazarın çok daha üstünde; yüzde 47 oranında artış gösterdi. Bu dönemde Toyota olarak 41 bin 498 adetlik satış gerçekleştirerek, en başından bu yana dile getirdiğimiz kendi satış rekorumuzu kırmış olduk. Aralık ayı otomobil satışlarının en fazla gerçekleştirildiği ay olmuştur. Bu ay içinde kampanyalarımızla birlikte kısa vadede hedefimiz olan 50 bin satış adedine ulaşmış olacağız."

"2016 yeni model lansmanlarıyla dolu hareketli bir yıl olacak"
Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün de iki genel seçim arasındaki siyasi belirsizlik döneminde döviz kurlarının hızlı değişim gösterdiğini belirterek, "Bu nedenle de pazarın düşüş göstermesi bekleniyordu. Ancak otomotiv pazarı, yıl başındaki olumlu beklentiler çerçevesinde büyümeye devam etti. 2015 yıl sonu için toplam pazarın 954 bin adede ulaşacağını öngörüyoruz" dedi.

Yenigün, Ford Otosan olarak 2015 yılının ilk on bir ayında toplamda 105 bin 914 adet satışa ulaştıklarını kaydederek, "Kasım ayı sonu itibarıyla binek otomobil satışlarımız 40 bin 481 adet seviyelerinde, bir önceki yıla göre yüzde 32 artış yakalarken, hafif ve orta ticari pazarında da satış rakamlarımızı 58 bin 687 seviyesine çıkartarak geçen seneye göre yüzde 56'lık bir artış elde ettik" bilgisini verdi.

Gelecek yıla, ticari araçlarda sunulacak yeni turizm paketli Transit minibüsler ve yeni Ranger lansmanıyla devam etmeyi planladıklarını aktaran Yenigün, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ürün gamımızda yeniliklerimizin devam edeceği bir yıl olan 2016'yı SUV yılı olarak konumlandırıyoruz. 2016 bu sınıftaki yeniliklerle ve yeni model lansmanlarıyla dolu hareketli bir yıl olacak. Ford SUV ailesinin yenilenen Kuga, Edge ve Ecosport modelleri gelecek yıl Türkiye yollarında olacak. Ford markası, Avrupa'da yılın ilk on aylık döneminde Transit ürün gamına yönelik talebin artmasıyla Avrupa ticari araç satışlarında pazar lideri oldu. Türkiye'nin toplam taşıt araçları üretiminin yüzde 25'ini, toplam ticari araç üretiminin yüzde 59'unu ve toplam ticari araç ihracatının yüzde 65'ini gerçekleştirdik. Aralık ayı tamamlandığında tarihimizdeki en yüksek seviye olan 259 binlik ihracat adedine ulaşmayı hedefliyoruz."

Gelecek yılın; ihracat, yenilikler ve mühendislik çalışmaları ile büyümelerine katkı sağlayacağına dikkati çeken Yenigün, "2016 yılı için iyimser bakış açımızı koruyarak, genel olarak 2015’e benzer bir pazar büyüklüğü gerçekleşeceğini öngörüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Yenigün, Ford Otosan mühendisliği ile geliştirip ürettikleri E3, E5 ve E6 emisyon değerine sahip yeni 9 litre ve 13 litre Ecotorq motorunu, 2016 yılı itibarıyla pazara sunarken, İnönü fabrikası başta olmak üzere mühendislik faaliyetlerinin gelişimi için yatırımda bulunmaya devam edeceklerini söyledi.

 

- "Yıl sonunda en az 195 bin aracımızı 40'tan fazla ülkeye ihraç etmiş olacağız"

 

Hyundai Assan Genel Müdürü Önder Göker ise bu yıl otomotiv pazarının tahminlerden fazla büyüme gösterdiğini ifade etti.

Aralık ayındaki kampanyalar ve uygun ödeme koşullarıyla birlikte bu yılki toplam otomotiv satışlarının 950-975 bin seviyelerinde gerçekleşeceği tahmininde bulunan Göker, "2015 yılı Hyundai Assan için de son derece pozitif geçti. Ocak-kasım döneminde 43 bin 986 adet satış gerçekleştirdik. Toplam pazarda yüzde 5,5'lik pay elde ettik. Bu doğrultuda beşinci sırada yer alıyoruz. Binek pazarındaysa 42 bin 520 adetlik satışla yüzde 7'lik paya sahibiz ve üçüncü sırada yer alıyoruz" bilgisini verdi.

Göker, perakende satışlarının geçen yıla göre yüzde 35 arttığının altını çizerek, "Yıl sonunda en az 195 bin aracımızı da öncelikle Avrupa pazarları olmak üzere 40'tan fazla ülkeye ihraç etmiş olacağız. Hyundai Assan, oluşturduğu istihdamı, yüksek katma değere sahip üretimi ve ihracat geliriyle Türkiye ekonomisine büyük bir katkı sağlıyor" diye konuştu.

Ekonomik gelişmeler ışığında, 2016 yılının bu yıla benzer bir tablo oluşturacağını söyleyen Göker, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Makroekonomik istikrar devam ettiği sürece, otomotiv sektörünün hareketli bir yıl geçireceğini söyleyebiliriz. Ayrıca Fed kararından sonra Çin ekonomisindeki gelişmeler ve gelişmekte olan ülkelere etkisi, Avrupa pazarındaki olumlu gelişim ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) ekonomik toparlanmayı desteklemek amacıyla parasal genişlemeye devam etme kararı, jeopolitik gelişmeler, TCMB'nin enflasyonla mücadele kararlılığı, cari işlemler açığındaki gelişim, yapısal reformlara ait atılacak adımlar, ekonomik aktivitenin gelişimi ve büyüme hızı önümüzdeki yıl etkili olacaktır. Bu bağlamda pazarın 900-950 bin civarında yılı kapatacağını tahmin ediyoruz."

 Göker, gelecek yıl Hyundai olarak model bazında yenilikler yapacaklarına işaret ederek, "Hyundai model yelpazesinin Türkiye'de en çok tercih edilen otomobili olan i20'nin, crossover gövde tipine sahip olan Active versiyonunu şubat ayında satmaya başlayacağız. Şubat ayı ortasından itibaren de yeni Elantra modelimizi, benzinli ve dizel motor seçenekleriyle beraber manuel ve DCT şanzımanla satışa sunacağız. Donanımında ve tasarımında yenilikler ve geliştirmeler yaptığımız yeni i10 modelimizin satışına eylül ayında başlayacağız" açıklamasını yaptı.