Türkiye’nin gayrimenkul pazarındaki avantajlarını ve fırsatları yatırımcılara ilk ağızdan anlatmak için bir kez daha Ortadoğu turuna çıktık. Cushman & Wakefield Türkiye yatırım ekibi olarak misyon edindiğimiz ve her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz bu turda Bahreyn, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar başta olmak üzere 4 günde 4 ayrı şehirde, devlet fonları, yatırım fonları, holdingler, aile ofislerigibi büyük ölçekli toplam 20’ye yakın kurumsal yatırımcı ile üst düzey görüşme gerçekleştirdik. Görüşmelerimizde Türkiye’de önceden yatırım yapmış olan yatırımcılar dışında Türkiye gayrimenkul sektörü ile yeni ilgilenmeye başlayan yatırımcılar da yer aldı.

Bu tura çıkarken aklımızda sadece bir soru işareti vardı; o da genel seçimden beklenmeyen bir tablo çıkması ve halen siyasi bir istikrar elde edilememiş olması yatırımcıları caydırır mı endişesiydi. Ancak 4 günlük gezide gördük ki, Ortadoğulu yatırımcı, Türkiye’den kolay kolay vazgeçecek gibi değil. Her ne kadar seçim sonuçları bazı yatırımcılar için sürpriz olmuş olsa da orta ve uzun vadede istikrar açısından olumlu olarak değerlendirebilecek şekilde yorumlanıyor. 

Türkiye’yi Ortadoğulu yatırımcının gözünde vazgeçilmez kılan genel unsurların başında  Türkiye’nin coğrafi konumu geliyor. Bilhassa yurtdışına ilk kez açılan Ortadoğulu yatırımcıların bir çoğu Türkiye’yi ilk durak olarak değerlendiriyor. Türkiye’ye çeken bir çok unsurun yanı sıra Ortadoğu bölgesinin dışına açılma nedenleri de mevcut. Yatırımlarını çeşitlendirmek isteyen yatırımcılar, özellikle yurt dışı pazarları ile ilgileniyor. Türkiye’ye de coğrafi ve kültürel yakınlıktan ötürü yatırım tercihlerinde ilk sırada konumlanıyor. 

Ortadoğulu yatırımcılar, proje geliştirme ile de ilgileniyor
Genel anlamda her türlü gelir üreten mülkle ile ilgilenen Ortadoğulu yatırımcı, Türkiye genelinde perakende, İstanbul’da ise ofis ve lojistik yatırımları ile ilgileniyor. Yanı sıra konut projeleri ve yurt projeleri gibi alternatif yatırımlar da hedeflerinde yer alıyor. Ayrıca doğrudan gayrimenkul yatırımları dışında gayrimenkul yatırım fonları gibi dolaylı yatırımlar da vergi avantajı ve daha likit yatırım olmasından ötürü heyecan yaratıyor. Ortak görüş avantajlardan ötürü getiri oranları global kıyasla daha makul seviyelere gelmesi.

Ortadoğulu yatırımcı konut projelerine Türk ortakla girmeyi tercih ediyor
Yatırımcılar, hazır gelir üreten mülkler dışında bilhassa konut projeleri ile yakından ilgileniyor. Ancak ortak görüşleri, Türkiye’de güçlü Türk ortakla pazara giriş yapma yönünde. Biz de yatırımcılara, proje bazında veya uzun vadeli ortaklıklar konusunda önerilerde bulunduk. Haricen, hazır gelir üreten ofis ve AVM mülkleri dışında Türk ortaklar ile geliştirmek üzere konut, karma kullanım ve kentsel dönüşüm projelerin yanı sıra eğitim ve öğrenci yurdu gibi alternatif yatırım fırsatlarını da hatırlattık.  Görüşmelerimiz neticesinde bazı yatırımcılar ile Türkiye’ye yatırım yapma konusunda strateji geliştirme konularında destek vermeye başladık. İlk etapta Ortadoğu bölgesi vatandaşlarına yönelik konut projelerinin geliştirilmesi gündemde.