Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Türkiye ile ilgili 2016 ve 2017 büyüme beklentilerini değiştirmedi.

OECD'nin Türkiye Ekonomik İnceleme Raporu, OECD Genel Sekreteri Angel Gurria ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek tarafından Gaziantep'te açıklandı.

Rapora göre, OECD, Türkiye ile ilgili büyüme beklentisini 2016 için yüzde 3,9 ve 2017 için de yüzde 3,7'de bıraktı.

Raporda, enflasyon, işsizlik ve cari açığın Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranı gibi makroekonomik göstergelere ilişkin öngörüler de yer aldı. Türkiye için 2016 ve 2017 yılı enflasyon beklentilerinde değişikliğe gidilirken, enflasyonun bu yıl yüzde 7,9'dan yüzde 7,4'e düşeceği, önümüzdeki yıl ise yüzde 7,3'ten yüzde 7,5'e çıkacağı tahminine yer verildi.

İşsizlik oranı beklentileri, bu yıl için yüzde 10,1 ve 2017 için yüzde 10,2 seviyelerinde korundu.

Cari açığın GSYH'ye oranı ise 2016 için yüzde 4,8 ve önümüzdeki yıl için de yüzde 4,6 olarak belirlendi.

"Olumsuz gelişmelere rağmen 2016 yılında güçlü büyüme bekleniyor"
Raporda, Türk politika yapıcılarının zorlu bir ortamla karşı karşıya olduğu ifade edilerek, "Türkiye'nin güney sınırının ötesinde devam eden çatışmalar, ülkenin doğu bölgelerinde yaşanan gerilimler, temmuz ayına kadar Rusya ile devam eden ticaret kısıtlamaları ve milyonlarca mültecinin ülke içine akın etmesi gibi olumsuz gelişmelere rağmen 2016 yılında yüzde 4 oranına yakın güçlü bir büyüme bekleniyor." denildi.

Raporda, Türkiye'nin enflasyonu düşürmeyi, yurt içi tasarrufu artırmayı, kadınların iş gücüne katılımını iyileştirmeyi ve doğrudan yabancı yatırımı artırmayı amaçlayan "akıllıca" makroekonomik politikalar izlemesi önerisinde de bulunuldu.