İSTANBUL (AA) - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Güney Kore'nin not görünümünü durağandan pozitife çevirdi. Kuruluş, ülkenin Aa3 olan kredi notunu ise teyit etti.

Moody's tarafından yapılan açıklamada, not görünümünün pozitife çevrilmesinde, Güney Kore'nin kamu kuruluşlarının borç yönetimindeki iyileşmenin yanı sıra, küresel piyasalardaki karışıklığa karşı kırılganlığını azaltması ve basiretli para politikalarını sürdürmesi gibi nedenlerin etkili olduğu ifade edildi.

Açıklamada, ülkede alınan son politika önlemlerinin, finansal olmayan kamu kuruluşlarının borç yükündeki azalma ve operasyonel etkinlikteki iyileşmelerin ilgi görmeye başladığına değinildi.  

Moody's açıklamasında şunlar kaydedildi:

"Bu gelişme, kamu politikalarının bu kuruluşlardaki rolünden dolayı çok önemli. Finansal olmayan kamu kuruluşlarının borçları küresel finansal krizden bu yana hızlı bir şekilde yükseldi ve 2013 yılında Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranla yüzde 36,6'ya ulaştı. Bizim hesaplarımıza göre, hükümetin planları doğrultusunda daha etkili bir borç yönetimi, 2017 yılında kamu şirketlerinin borç yükünün GSYH'a oranla yüzde 30'un altına inmesini sağlayabilir. Makro ihtiyati düzenleyici önlemler ve risk yönetimindeki iyileşmeler, şirket ve bankacılık sektörünün dış finansmana bağımlılığının azaltılmasında etkili olduğunu kanıtlıyor."

Güney Kore'nin ödemeler dengesi direncinin, sermaye çıkışlarında görülebilecek olası volatiliteye (oynaklık) karşı ülkenin cari fazlası tarafından desteklendiği aktarılan açıklamada, "Moody's hesaplarına göre; Brent petrolün varil fiyatının 2015 yılında ortalama 55 dolara inmesinin direkt etkisi, GSYH'a sağlayacağı yüzde 3,7'lik bir ek katkı sayesinde ülkenin cari fazlasını artırması şeklinde görülecek. Bunun dolaylı etkisi ise düşük petrol fiyatlarının artan küresel taleple Kore'nin ihracatına pozitif katkı yapmasıyla olacak" tahminlerine yer verildi.

Açıklamada, Güney Kore ekonomisinin dış şokların sıçramasına karşı esneklik gösterdiğini ispatladığı ve güçlü büyümesine devam ettiği belirtilerek, ülke ekonomisinin gelecek 2 yıl boyunca yüzde 3-3,5 aralığında büyüyeceği öngörüsünde bulunuldu.