Türkiye'de çarpık şehirlerin mimarlarının sadece belediye başkanları olmadığını anlatan Sözlü, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısının da bunu etkilediğini söyledi.
Teknolojinin kullanıldığı "akıllı" evlerle sağlıklı şehirleşmeye gidilemeyeceğini savunan Sözlü, şöyle devam etti:

"İyi konumlandırılmış ve yerleştirilmiş, mimari hassasiyeti olan yapılar inşa edilirse sağlıklı şehirlerden bahsedebiliriz. Bina sağlıklı ise siz ona 50 yıl sonra da teknolojik gelişimleri monte edebilirsiniz. Sadece binaların yenilendiği değil, altyapı problemlerinin giderildiği model kapsamında, şehirlerimizi bütüncül anlayışla rehabilite edeceğiz.''

Rönesans Gayrimenkul Yatırım Yönetim Kurulu  Başkanı Kamil Yanıkömeroğlu da zirvede, modern şehircilik ve kentsel dönüşüm süreçlerinin gelişmesi adına önemli adımların atılacağını belirtti.

Yanıkömeroğlu, ''Modern şehirler akıllı binalardan ibaret değil. Aynı zamanda teknik, sosyal ve kültürel altyapıların da doğru planlanması şart. Bu nedenle kentsel dönüşüm projelerini önemsiyoruz'' dedi.

Dünya Gazetesi Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ da Türkiye'de yaklaşık 20 milyon konut bulunduğunu, kentsel dönüşüm kapsamında 6,5 milyon konutun yıkılmasının planlandığını söyledi.

Türkiye'de şu ana kadar kesin olmamakla beraber 200 bin konutun yıkıldığını aktaran Güldağ, kentsel dönüşümün önemine vurgu yaptı.