Yeni İndirim Doların Ateşini Arttırabilir

Son günlerde gerek dış dünyadaki gelişmeler gerekse içeride başkanlık sistemi tartışmalarının ve her ne kadar ihtimal verilmiyorsa da erken seçim ihtimallerinin bile dillendirilmesi dolarda sene sonunda gelinebilecek seviyelerin 2.5 ay önceden görülmesine sebep oldu.. “3.11” seviyesini aşarak tarihi rekora ulaşan dolarda yabancı banka raporlarına göre fiyatın sene sonunda daha da yukarıda olacağı belirtilirken yarın da (perşembe) TCMB toplantısında faiz indirimine gidilip gidilemeyeceği de merak edilmeye başlandı. Piyasa anketlerinde, yüzde 8.25 olan koridorun üst bandında 0.25 puanlık yeni indirim beklenirken içinde bulunulan ortam dolayısıyla bu hamlenin dolardaki ateşi daha da artırabileceği de korkusu da yok değil.

Banka Hisselerinde Yukarı Yönlü Hareket İsteği Olabilir

Buna rağmen hükümetin genel politikasına uygun olarak ( düşük faiz ve sanayi tarafında dayanılabilir olma kaydıyla mümkünce yüksek kur ) bu haftaki toplantıda da 0.25 indirim gerçekleşebilir. 3 hafta sonra ( 8 Kasım Salı ) ABD başkanlık seçimi gerçekleşeceğinden TCMB için bu fırsat hala faiz indirimi konusunda kullanılabilecek fırsatlardan birisi olacaktır. Clinton’ un kazanması durumunda süregelen politikalarda dünya ekonomilerinde büyük bir gerileme olmadığı sürece değişiklik olmayacak olup FED faiz artışı büyük ihtimalle Aralık’ ta gerçekleşecektir. TCMB’ nin hareket sahası da daralabilir bu durumda. Diğer yandan Trump’ ın kazanması halinde dünya piyasalarındaki oluşabilecek dalgalanma ve FED’ in politikalarında ve yapısında herhangi bir değişiklik olur mu olmaz mı konusu TCMB’ yi de “bekle gör” politikasına itebilir. 
Kısa vadede faiz indirimi olacağına inanmış gibi gözüken piyasada banka hisselerinde yukarı yönde hareket etme isteği görülmektedir.


***Sermaye Piyasası Kurulunun "Yatırım Hizmetleri ve Faaliyetleri ile Yan Hizmetlere İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ"i Uyarınca Yayımlanan Uyarı Notu

"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir."