Şirket Birleşme ve Devralmaları konusunda dünyanın en saygın veri sağlayıcı şirketlerinden Mergermarket, Avrupa B&D Ödüllerini Türkiye’de 2010 yılında vermeye başlamış ve aynı yıl İş Yatırım “Türkiye’de Yılın Finansal Birleşme ve Devralma Danışmanı” seçilmişti. Bu yıl, İş Yatırım şirket Birleşme ve Devralma işlemlerindeki üstün performansı ve başarılı çalışmaları nedeniyle bir kez daha ödülün sahibi oldu. Ayrıca İş Yatırım’ın Birleşme ve Devralma hizmeti 2009 ve 2014 yıllarında Euromoney tarafından “En İyi B&D Danışmanı” olarak ödüllendirilmişti.

Türkiye’de bu alanda 4 ödüllü tek aracı kurum olan İş Yatırım, 2000 yılından beri toplam 12 milyar doların üzerinde büyüklüğe sahip 145 adet B&D işlemi ile liderliğini sürdürüyor. Mergermarket’ın ödül için değerlendirdiği dönemde ise 11 B&D işlemine aracılık ederek, Türkiye’de en çok işleme danışmanlık hizmeti veren kurum oldu.

7 Aralık 2017 tarihinde Londra’da onbirincisi düzenlenen törende ödülü alan İş Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Kural konuya ilişkin yaptığı açıklamada; İş Yatırım’ın uzun yıllardır süregelen başarılı kurumsal finansman faaliyetlerinin performansının takdir edilmesi ve böylesine önemli bir ödüle tekrar layık görülmesinin çok büyük gurur vesilesi olduğunu belirtti. Bu anlamlı ödülü, birleşme ve devralma alanında vermiş olduğumuz başarılı hizmetin takdiri ve tescili olarak değerlendirdiklerini söyledi.

Kural, 2017 yılında Türkiye’de birleşme ve devralma alanında özellikle enerji, üretim ve temel endüstriler sektörlerinin aktif olduğunu, toplam yaklaşık 200 işlem ve 8,5 milyar doları tutarında işlem hacmi gerçekleştiğini ifade etti. 2018 yılında birleşme ve devralma toplam işlem hacminin 10 milyar doları aşmasını öngördüklerini kaydetti.

Kural, dünyada geçilen zorlu sürece rağmen, Türkiye’nin orta ve uzun vadede yabancı yatırımların ilgi odağı olmaya devam edeceğini, bu süreçte, sermaye girişleri ile güçlenen bazı yerli firmaların da ülke dışında şirket satın almalarının ve yurt dışı yatırımlarının artarak devam edeceğini tahmin ettiklerini ifade etti.

Bugüne kadar gerçekleştirdikleri danışmanlık işlemlerinin farklılığının, bu alanda uzmanlaşmış geniş bir kadroya sahip olmasından kaynaklandığına dikkat çeken Kural, “25 kişilik kadrosuyla Türkiye’nin en büyük kurumsal finansman ekibine sahip olduğumuz için ekibimiz sektörel bazda uzmanlaştı. Uzmanlığımız farklı sektörlerden farklı müşteri edinmemizi sağladı.

B&D işlemlerinde en aktif kurum olmamız sebebiyle de Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen gerek stratejik gerekse finansal ortaklıkların ilk başvurdukları adreslerden birisi olduk. Ayrıca, özel sektör firmalarına, birleşme ve devralma danışmanlıklarının yanı sıra halka arz, ve proje finansmanı danışmanlığı yeniden yapılanma, portföy stratejisi belirlenmesi gibi hizmetler de sunuyoruz." dedi.