Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü (TCDD) yetkililerinden alınan bilgiye göre, Sirkeci-Üsküdar arası ulaşımı 4 dakikaya düşüren Marmaray, her son bir yılda taşıdığı yolcularına, ortalama ömrü 75 yıl olan 100 insanın hayatı kadar süre kazandırdı.
İstanbullular'ın vazgeçilmezi haline gelen Marmaray'la günde ortalama 175 bin kişi taşınıyor. Son 1 yılda 60 milyon insan taşıyan Marmaray, her yolcusu için ortalama 1 saat zaman tasarrufu sağlarken, son 1 yılda taşınan 60 milyon insana 100 insanın ömrü seviyesinde zaman kazandırdı. 29 Ekim 2013'ten bu yana İstanbul'da ulaşıma nefes aldıran Marmaray, bugüne kadar toplam 64 milyon yolcu taşıdı. 

Hizmete alındığı ilk dönemde günde ortalama 62 bin yolcunun tercih ettiği Marmaray'ın taşıdığı yolcu sayısı giderek artarak günde ortalama 175 bin kişiye ulaştı.

- İki araç birleştirilerek 10 vagonlu tren uygulaması yapılacak

Marmaray'da halihazırda 16 adet 5 vagonlu tren hizmet veriyor.

Yetkililer, çok kısa süre içinde yoğun saatlerde 2 trenin birleştirilerek 10 vagon şeklinde hizmete alınacağını, böylece İstanbullular'ın daha fazla zaman kazanacağını belirtti.

Yüzyıllık tasarım ömrüne sahip olan Marmaray, 9 şiddetinde depreme dayanıklı ve 2 dakikalık tren işletme aralığına uygun dizayn edildi.

Boğaz tüp geçişi 1,4 kilometrelik uzunlukta, deniz yüzeyinden 55 metre derinlikte inşa edilen Marmaray, banliyö hatlarının iyileştirilmesi tamamlandığında Gebze ile Halkalı arasındaki 3'ü derin istasyon olmak üzere toplamda 42 adet istasyonun bulunacağı yaklaşık 76,5 kilometrelik parkur, 105 dakikada katedilecek.

Avrupa-Asya aksındaki uluslararası demiryolu ulaşım koridoru üzerinde yer alan proje, YHT çekirdek ağı ve Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projeleriyle de entegre olacak.

Gebze-Ayrılık Çeşmesi ve Halkalı-Kazlıçeşme arasında yapımı devam eden ve Marmaray'la bağlanacak banliyö hatlarının iyileştirilmesi projesinin 2015 yılı içerisinde tamamlanması öngörülüyor.RUFU SAĞLIYOR