ANKARA (AA) - Maliye Bakanlığınca, bugün bir gazetede yer alan "illerin vergi tahsilatlarına" ilişkin haberde hatalı yorumların yer aldığı bildirilerek, söz konusu haberde yıllar arasında mukayese yapılırken aynı kriterlerin esas alınmadığı ifade edildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bugün bir gazetede "Kaplanlar yaralandı" başlığıyla yayımlanan haberin, kamuoyunda yanlış algıya sebebiyet vermeye açık olduğunun değerlendirildiği, bu nedenle bilgilendirme yapılmasının zaruri görüldüğü kaydedildi.

Açıklamada, söz konusu haberde, bazı illerin vergi gelirlerinin tahsilatında düşüş olduğu bilgisinin yer aldığı belirtilirken, genel bütçe gelirlerinin vergi gelirleri ve vergi dışı gelirler olmak üzere ikiye ayrıldığına, her iki gelir toplamının "genel bütçe geliri" olarak tanımlandığına ve kamuoyuna açıklandığına dikkat çekildi. Açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Genel bütçe gelirleri net tahsilatı 2014 yılında 410,9 milyar lira, 2015 yılında 467,2 milyar lira olup, bir önceki yıla göre artış oranı yüzde 13,7’dir.  Genel Bütçe Vergi gelirleri net tahsilatı ise 2014 yılında 352,5 milyar lira, 2015 yılında 407,4 milyar lira olup, bir önceki yıla göre artış oranı yüzde 15,6’dır. Haberde, yanlış bir karşılaştırma yapılmak suretiyle 2014 yılı ret ve iadeler dahil vergi gelirleri tahsilatı olan 401,6 milyar lira ile 2015 yılı red ve iadeler hariç, bir başka anlatımla net vergi gelirleri tahsilatı olan 407,4 milyar lira karşılaştırılmıştır. Brüt bazda vergi gelirleri tahsilatı karşılaştırılmak istenir ise 2014 yılında 401,6 milyar lira, 2015 yılında da 464,8 milyar lira vergi geliri tahsilatının karşılaştırılması gerekir. Burada da artış oranının yüzde 15,7 olduğu görülecektir."

Diğer taraftan haberin bütününde yıllar arasında mukayese yapılırken, 2014 yılı brüt tahsilat tutarları ile 2015 yılı net tahsilat tutarlarının baz alındığının görüldüğüne işaret edilen açıklamada, "Dolayısıyla verilerin değerlendirilmesinde aynı kriterler esas alınmadığından hatalı yorumlar yapılmıştır" ifadeleri kullanıldı.