2014 yılında dünyada seyahat eden turist sayısı 1.1 milyar kişiyi aştı ve harcamaları da 1.2 trilyon doları buldu. Dünyada turizm sektörü ortalama yüzde 4-7 arasında büyürken, doğa ve macera turizmi yüzde 20-30 büyüme rakamları ile adeta patlayarak ilerliyor. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) ve  Macera Turizmi ve Ticaret Birliği verilerine göre doğa türevi turizm hareketlerinin yarattığı büyüklük 400 milyar dolar. Bunun içinde macera segmentinin aldığı pay ise 263 milyar dolar düzeyinde. Böyle olunca turizmde boy gösteren birçok ülke macera düşkünü turisti kendi ülkesine çekmek istiyor. Rafting’ten yamaç paraşütüne, balondan, dalış sporlarına kadar birçok alanda potansiyeli bulunan Türkiye’de bu maceradan pay istiyor.

Türkiye ve dünyada bu alandaki gelişmeleri masaya yatıran TÜRSAB Doğa ve Macera Turizmi Raporu’na göre, Türkiye’de çok acil olarak doğa ve macera turizmi stratejisi planı yapılması gerekiyor. Bu planlamanın, devlet kurumları, üniversiteler, TÜRSAB, seyahat acentaları, STK’lar, yerel yönetimler ile birlikte oluşturulması gerektiğini söyleyen TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, “Bu plan doğrultusunda kurumlar arası eşgüdümün ve yasalar arası uyumun sağlanması, teşvik ve desteklerin belirlenmesi, tanıtım ve altyapı planlarının hazırlanması gerek. Dünyanın en güzel doğasına, en güzel denizine, en farklı kültürüne sahip ülkesi değiliz. Fakat çok şanslı bir konumdayız. Avrupa ve Asya arasında büyük bir ülkeyiz. Fazla miktarda doğa ve kültür ürününe sahip bir ülkeyiz“ diyerek hızla harekete geçilmesi gerektiğinin altını çiziyor. 

İşte TÜRSAB Doğa ve Macera Turizme Raporu’ndan öne çıkan başlıklar: 
* 2014 yılınında uluslararası seyahat eden turist sayısı 1 milyar 138 Milyon kişiyi buldu. Yaratılan ekonomik hacim ise 1.2 trilyon dolara çıktı.
* Dünyada turizm sektörü yıllık yüzde 4-7, doğa ve macera turizmi yıllık yüzde 20-30 büyüme gösteriyor.
* Doğa ile ilgili turizm hareketlerinin 2014 yılı sonunda ulaştığı rakam 400 milyar dolar düzeyinde.
* Bunların içinde sadece macera turizmi segmentinin 2014 yılı pazar büyüklüğünün 263 milyar dolar düzeyinde olduğu ifade ediliyor.
* Tüketicilerin 3’te 1’i çevreye duyarlı tatiller için yüzde 2 ila yüzde 40 arasında daha fazla ödeme yapmaya gönüllü oldukları vurgulanıyor.
* Seyahat eden insanların yüzde 98’i kendini çevreye duyarlı addediyor. Bu da 1 milyardan fazla kişiye tekabül ediyor.
* Seyahat eden insanların yüzde 79’u çevreye duyarlı tesislerde konaklamak istiyor. 
* Seyahat eden insanların yüzde 20’si milli parkları ziyaret etmeyi tercih ediyor.
* Seyahat eden insanların yüzde 15’i alışılmadık macera sporlarını tercih ediyor. 
* Türkiye’de toplam 3 bin 49 tane koruma altında alan bulunuyor. Bu alanların toplam büyüklüğü 7 milyon 883 bin 551 hektar. Korunan alan sayısı anlamında İzmir 318 alan ile birinci olurken, alan büyüklüğü olarak bakıldığında ilk sırada 330 bin hektarın üzerindeki büyüklük ile Antalya yer alıyor.
* Türkiye’de doğa ve macera turizmine hitap edebilecek nitelikteki yerlerin sayısı az değil. Toplam alanı 850 bin hektara yakın 40 milli parkın yanı sıra 90 bin hektarı aşan büyüklüğüyle 192 tabiat parkına sahip olan Türkiye’de doğal sit sayısı bin 273. 
* Türkiye’de korunan alan sayısı 2002 yılında 964 iken 2013 yılında 3 bin 49’a yükseldi. Yani, 11 yılda 3 kattan fazla arttı. Korunan alan büyüklüğünün Türkiye’nin toplam yüzölçümüne yüzde 8.1.
* Orman ve Su İşleri Bakanlığı, doğa turizmini geliştirmek için 81 ilde 527 adet doğa turizm alanı belirledi. 
* 420’nin üzerinde kuş türünün yaşadığı Türkiye’de, aynı zamanda Avrupa’da tespit edilen yaklaşık 12 bin bitki türünün, 9 bini yetişiyor. Bu zengin doğa altyapısı, Türkiye’nin doğa ve macera turizminde öne çıkması için avantaj sağlıyor.