ANKARA (AA) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, lojistik sektörünün Türkiye'nin kalkınmasında kaldıraç görevi üstleneceğini belirterek, "Bakanlığımız karayolu, demiryolu, limanlar, denizcilik ve havacılıkla ilgili tüm ulaştırma modlarından sorumlu olması dolayısıyla entegrasyona çok önem veriyor. Bu entegrasyonun bir adım sonrası da lojistik sisteminin altyapısının kurulmasıdır." dedi.

Yıldırım, Bakanlıkta ilk toplantısı gerçekleştirilen Lojistik Koordinasyon Kurulu'nda yaptığı konuşmada, hükümetin hedefleri arasında Taşımacılıktan Lojistiğe Dönüşüm Programı Eylem Planı bulunduğunu anımsatarak, lojistiğin interdisipliner bir alan olduğunu, bu kapsamda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının da koordinasyondan sorumlu olduğunu kaydetti.

Bakan Yıldırım, lojistiğin basit bir ulaşım ve taşıma anlamına gelmediğini, araştırma, üretim, gümrükleme gibi sektörleri de kapsayan entegre katma değerli hizmetlerin yapıldığı bir alan olduğunu söyledi.

Lojistiğin, ülkelerin rekabet gücünü artıran ve rekabette mukayeseli üstünlük sağlayan yeni bir alan olduğunu belirten Yıldırım, şöyle konuştu:

"Bu bir süredir dağınık şekilde yapılıyor. TCDD'nin başlattığı Lojistik Merkez Kurulu çalışmaları var. Özel sektör de buna benzer çalışmalar içinde. Son yıllarda Bakanlığımız karayolu, demiryolu, limanlar, denizcilik ve havacılıkla ilgili tüm ulaştırma modlarından sorumlu olması dolayısıyla entegrasyona çok önem veriyor. Bu entegrasyonun bir adım sonrası da lojistik sisteminin altyapısının kurulmasıdır. Yani üretim ve ihracat merkezleri arasında iyi çalışan bir sistemin geliştirilmesi."

Yıldırım, lojistik sektörünün Türkiye'nin kalkınmasında kaldıraç görevi üstleneceğini belirterek, bu alanla doğrudan ya da dolaylı olarak ilgili olan Bakanlıkların birlikte lojistik sistemini en iyi şekilde koordine etmesinin önem taşıdığını söyledi.

Lojistiğin, Türkiye'nin yetkinliğini ve ekonomik rekabet gücünü geliştirmeye hizmet edeceğini dile getiren Yıldırım, "Artık illa limanların kıyılarda olması gerekmiyor, bazen buna imkan da olmuyor. Kıyılarımızın planlamasını yaparken bu da önemli etken olacak. Aklımıza esen her yere liman yapacağız diye bir şey yok. Liman yapacağımız yerin arka planında kurulacak lojistik merkezi, oraya olan demiryolu, karayolu, gerekirse havayolu bağlantısı koymak üzere hem taşıma maliyetlerini azaltacak hem de ihracat miktarını artıracaktır." diye konuştu.

Bakan Yıldırım'ın konuşmasının ardından toplantı basına kapalı devam etti.