Doha'da Katar Petrol Bakanı Muhammed bin Salih es-Sade, toplantının ardından yaptığı açıklamada, "Katılımcı ülkeler, üretim seviyesinin dondurulmasıyla ilgili kararın alınabilmesi için daha fazla zaman ve istişareye ihtiyaç olduğuna karar verdi" dedi. Petrol fiyatlarının seyrinin, şubat ayında Katar, Suudi Arabistan, Venezuela ve Rusya'nın katılımıyla Doha'da gerçekleştirilen toplantıda alınan kararın ardından iyileşme kaydettiğini belirten Sade, 15 ülkenin katıldığı toplantıda, üretimin durdurulması yönünde ortak bir karar alınamadığı için bu iyileşmenin uzun vadeli olamayacağını kaydetti. 

Zirveden arz sınırlamasına ilişkin bir karar çıkmamasının ardından Brent petrolün varil fiyatı bugün güne Asya piyasa piyasalarında yüzde 5 değer kaybederek 40 dolar sınırından başladıktan sonra gelen tepki alımlarıyla 41 dolar seviyelerinde dengelendi.

Brent petrolün varil fiyatının 45 dolar sınırından sert bir şekilde düşüşe geçmesi pay piyasalarını da negatif etkiledi. Japonya'da Nikkei 225 endeksi haftaya düşüşle başlamasının ardından şu dakikalarda yüzde 3,4 değer kaybederken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1'in üzerinde geriledi.

Analistler, geçen haftanın son işlem gününde sınırlı da olsa negatif bir seyir izleyen dünya borsalarının, petrol fiyatlarındaki gerileyişin etkisiyle satış baskısı altında kalabileceğini belirterek, yatırımcılarının risk iştahının kısa vadede azalabileceğini tahmin ediyor.

Bu hafta yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı, yurt dışında ise perşembe günü açıklanacak Avrupa Merkez Bankası (ECB) kararlarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade eden analistler, BIST 100 endeksinin 83.400 ve 82.500 seviyelerinin destek, 86.700 seviyesinin direnç konumunda olduğunu kaydediyor.

AA Finans'ın, TCMB'nin 20 Nisan Çarşamba günü gerçekleştireceği PPK toplantısına yönelik piyasa beklenti anketine göre, ekonomistler, faiz koridorunun üst bandında 50 baz puanlık indirim olacağını öngörüyor.