Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TÜKETBİR) Genel Başkanı Bülent Tunç, "Bir büyükbaş hissesine üç küçükbaş alınabiliyor. Bundan dolayı da insanlar kurbanda küçükbaşa yöneldi. Bu yıl kurbanda 3,5 milyon küçük baş kesilmesini bekliyoruz" dedi.

Tunç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'na sayılı günler kala satış yerlerindeki hareketliliğin artmaya başladığını söyledi.

Birkaç ay önce kırmızı et fiyatlarındaki artışın kurbanlıklara da yansıdığını ve bu durumun özellikle büyükbaş hayvanların fiyatının geçen yıla göre artmasına neden olduğunu ifade eden Tunç, bu durumun vatandaşların kurbanlık için küçükbaş hayvana yönelmesine yol açtığını belirtti.

Besiciler olarak küçükbaş hayvanlara gösterilen ilgiden memnun olduklarını, yıllardır bunu anlatmaya çalışmalarına rağmen insanlara seslerini duyuramadıklarını dile getiren Tunç, şunları kaydetti:

"Büyükbaştaki fiyat artışı bir anlamda küçükbaş hayvan besleyen üreticilerin işine yaradı. Türkiye'de 40 milyona yakın küçükbaş, 14 milyon civarında da büyükbaş hayvan varlığı var. 4-5 yıl boyunca kurban bayramlarında sadece küçükbaş hayvan kesilse dahi olumsuz etkilenmeyecek bir hayvan popülasyonuna sahibiz ama bu zamana kadar gerek kasaplarda gerekse kurban bayramlarında küçükbaş hayvanlar gereken ilgiyi görmüyordu. Bu yıl küçükbaş sahipleri beklenen ilgiyi görmeye başladı."

Tunç, fiyatların uygun olduğunu ve bir büyükbaş hissesine üç küçükbaş hayvan alınabildiğini belirterek, "Bundan dolayı da insanlar kurbanda küçükbaşa yöneldi. Bu yıl Kurban'da 3,5 milyon küçükbaş kesilmesini bekliyoruz. Geçen yılda bakanlık verilerine göre, 600 bin civarında büyükbaş, 3 milyon civarında da küçükbaş hayvan kesilmişti. Bu yıl büyükbaş kesiminin azalacağını, küçükbaş tercihinin artacağını düşünüyoruz. Pazarlardaki satışlar da onu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Tunç, küçükbaş varlığının ülke hayvancılığı için çok önemli olduğunu, besicileri korumak için bu hayvanların etlerinin daha fazla tüketilmesi gerektiğini, aksi taktirde küçükbaş yetiştiriciliğinin bitme tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

Besicilerin sürekli zarar ettiği bir işi devam ettiremeyeceğine işaret eden Tunç, bu bayramın, küçükbaş besicilerin bayramı haline geldiğini belirtti.

- Küçükbaştan 20-40 kilogram arasında et çıkıyor

Kayseri'de, Sivas'tan getirdiği küçükbaş kurbanlıkları satan Mehmet Demir, hayvanlarının ortalama 500-900 lira arasında satıldığını, büyükbaşların ise hisse başı bin 300 ile 2 bin lira arasında alıcı bulduğunu aktardı.

Büyükbaş hayvan fiyatları yüksek olunca vatandaşların küçükbaşa yöneldiğini ve pazara gelen 10 kişiden 7'sinin kurban için küçükbaş hayvan aldığını anlatan Demir, "Yıllardır besicilik yapıyorum. İlk defa bu yıl küçükbaş satışları besicileri memnun ediyor. İnsanlar kurbanlık alırken fiyatına dikkat ettiği kadar et oranına da dikkat ediyor. Küçükbaş hayvanlardan 20-40 kilogram arasında et çıkıyor. Fiyatı da büyükbaşa göre daha cazip olunca insanların tercih nedeni oluyor. Vatandaşlar, bir büyükbaş hissesine girmek yerine en az iki küçükbaş hayvan alabiliyor. Bu sayede bütçeyi de çok fazla zorlamamış oluyorlar" diye konuştu.

KAYSERİ (AA) - MUSA ÖZYÜREK -