Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, KOBİ'lerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere geliştirilen KOBİ Gelişim Destek Programı (KOBİGEL) ile 300 bin lirası hibe, 700 bin lirası faizsiz kredi olmak üzere toplam 1 milyon liralık destek sağlanacağını bildirdi. 

Bakan Işık, AA muhabirine, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB), KOBİGEL destek programına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

KOBİ'lerin değişim ve dönüşüm süreçlerini daha da hızlandırmak için çağrı esaslı, sektörel ve bölgesel öncelikli ihtiyaçlara yönelik destek programı planladıklarını anlatan Işık, "KOBİGEL bu ihtiyaçlardan yola çıkarak hazırlanmış yeni bir destekleme aracıdır. Programla, Türkiye'nin ulusal ve uluslararası hedefleri doğrultusunda küçük ve orta ölçekli işletmelerin ekonomideki paylarının ve etkinliklerinin arttırılması, rekabet güçlerinin, sağladıkları katma değerin yükseltilmesi amacıyla hazırlayacakları projelerin desteklenmesini hedefliyoruz" diye konuştu.

Program kapsamında desteklenecek projelerin süresinin azami 36 ay olacağını bildiren Işık, "KOBİGEL kapsamında KOBİ'lerin yapacağı yatırımlara 300 bin lirası hibe, 700 bin lirası faizsiz kredi desteği olmak üzere toplam 1 milyon liralık destek sağlanacak. Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkındaki Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenen bölgelere göre destek oranı, birinci ve ikinci bölgelerde yüzde 60, üçüncü, dördüncü, beşinci ve altıncı bölgelerde ise yüzde 80 oldu" dedi.

"Destek oranları proje konusuna göre belirlenecek"

Desteklenecek proje giderlerinin çağrıya çıkılacak konuya göre belirleneceğine işaret eden Işık, savunma sanayi KOBİ'lerinin desteklenmesine ilişkin belirlenecek oran ve limitlerle, KOBİ'lerin enerji verimliliğinin desteklenmesi için geliştireceği proje limit ve oranlarının aynı olmayacağının altını çizdi.

KOBİGEL sayesinde belirlenecek konunun özel şartlarının sürece dahil edilebileceğine değinen Işık, program kapsamında seçilecek bölgeye veya hedef kitleye yönelik uygulamalar yapılabileceğini de söyledi.

Işık, programın uygulanmasına ilişkin mevzuat ve sistem altyapısının kurulması için başlattıkları çalışmaları mart ayında tamamlamayı planladıklarını kaydetti.