DOHA (AA) - 2005-2015 yılları arasında yaklaşık 450 milyar dolarlık yurt dışı yatırımı gerçekleştiren Katar'ın geçen yılki dış yatırımları ise 19 milyar doları buldu. Dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alan Katar, özellikle Avrupa’da belli başlı sektörlere yaptığı yatırımlarıyla dikkat çekiyor.  Katar eş-Şark Gazetesinin yayınladığı bilgilere göre, Katar, Körfez ülkeleri arasında yurt dışında en fazla yatırım yapan ülke oldu. Katar Yatırım Otoritesi, 2005 yılından bu yana toplam yatırım değerinin 450 milyar dolar olduğunu açıkladı. Katar'ın yurt dışında yaptığı yatırımlar ve satın almaların arkasında 2005 yılında kurulan devlet kuruluşu Katar Yatırım Otoritesi (QIA) geliyor. Katar'ın yurt dışındaki yatırımlarının yıllara göre dağılımı ise, 2010'da 15 milyar dolar, 2011'de 13 milyar dolar, 2012'de 45 milyar dolar, 2013'te 21,5 milyar dolar, 2014'te 36,5 milyar dolar iken 2015 yılında 19 milyar dolar olarak belirlendi.

Katar, yatırımda daha çok Batı Avrupa ülkelerini tercih ediyor
Katar'ın, Avrupa başta olmak üzere Afrika, Asya ve Avustralya kıtalarında, toplam 37 ülkede yatırımı bulunuyor. Ayrıca, Katar Yatırım Otoritesi (QIA), 2014 yılında dünyadaki yatırım fonları arasında ilk sırada yer aldı.  Yatırım konusunda daha çok Batı Avrupa ülkelerine yönelen Katar, İngiltere'de 35 milyar dolar, Fransa'da 25 milyar dolar, Almanya'da 20 milyar dolar değerinde yatırıma sahip.

Katar’ın Türkiye’deki yatırımları
Medyadan tekstile, bankacılık ve gayrimenkulden enerjiye Türkiye'de birçok sektöre yatırım yapan Katar, en son 2,94 milyar dolara Finansbank'ı aldı. Bu satışla beraber son beş yılda Katarlı firmaların Türkiye’deki yatırımları toplamda 5 milyar doları aştı. 2015 yılında Katarlı yatırımcılar Digiturk ve Finansbank’ı satın aldı. Boyner’in de yüzde 30’una ortak oldu. İstanbul’daki İstinye Bayırı’nın ismi Katar Bayırı olarak değiştirildi. Türkiye, 20 milyar dolara yakın yatırım değeriyle Katar'ın dış yatırımlarında dördüncü sırada geliyor. Katar'ın 2015 yılında Türkiye yaptığı yatırımların ise 3 milyar dolar olduğu belirlendi.

Kendi içinde çalışan 380 ABD şirketi barındırıyor
ABD'de 15 milyar dolar yatırımı bulunan Katar, kendi içinde çalışan 380 ABD şirketi barındırıyor. Katar Yatırım Otoritesi (QIA), özelikle başarı yakalanan ülkelerde pazarları çeşitlendirmeye yöneliyor. Katar, önümüzdeki beş yıl içinde ABD pazarı için yaklaşık 35 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor. Ayrıca Asya pazarları, özellikle Hint ve Güneydoğu Asya pazarlarında yaklaşık 20 milyar yatırım hedeflendi. Çin pazarı için de yaklaşık 10 milyar dolarlık yatırım planı bulunuyor. Katar'ın yatırım yaptığı kıtalar ve bazı ülkeler şunlar: "Avrupa’da Portekiz, İspanya, Fransa, İngiltere, Almanya, Hollanda, İsveç, Ukrayna, Türkiye, Yunanistan, Brezilya, Arjantin; Kuzey Afrika’da Mısır, Tunus, Fas; Güney Afrika'da Kenya, Sudan, Uganda; Asya’da Suriye, Lübnan, Çin, Tacikistan, Pakistan, Hindistan, Sri Lanka, Vietnam, Tayland, Malezya, Endonezya, Filipinler, Rusya; Kuzey Amerika'da ABD ve Avustralya."

Ülkenin madencilik, otomotiv sektörü, spor, yatırım bankacılığı, gayrimenkul ve inşaat, turizm ve tarım sektörleri gibi çeşitli alanlarda yatırımları bulunuyor.  Katar'ın yurt dışında yaptığı yatırımların çoğu uzun vadeli ve stratejik. Söz konusu dev yatırımlar, Katar'ın yatırım yaptığı ülkelerde ve dünya çapında hatırı sayılır bir devlet olmasında büyük rol oynuyor.