Konut satış rakamları 2015'te de artmaya devam etti. Geçen yıl yüzde 10,6 artışla 1 milyon 289 bin 320'ye ulaşan konut satış adedinde Cumhuriyet tarihinin satış rekoru kırıldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)  tarafından bugün açıklanan konut satış istatistiklerine göre konut satışlarında, İstanbul 239 bin 767 ile en yüksek payı alırken onu 146 bin 537 konut satışıyla Ankara, 77 bin 796 konut satışıyla İzmir izledi. En az satış ise 139 konut ile Hakkari'de görüldü. Konut satış rakamları son 3 yılda sırasıyla 1 milyon 157 bin 190, 1 milyon 165 bin 381 ve 1 milyon 289 bin 320 şeklinde gerekleşti. Sektör temsilcileri, Anadolu Ajansı'na TÜİK'in açıkladığı veriler doğrultusunda konut satış rakamlarını değerlendirdi.

Sur: "Yabancıya satışta artış devam edecek"
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkan Yardımcısı Haluk Sur, konut satışında Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığını söyledi. Konut pazarının gayrimenkul sektörünün en önemli alt segmentlerinden biri olduğunu dile getiren Sur, "Türkiye'de büyüyen orta sınıf, konut sektörünün yenilenme ihtiyacı, nüfus artış hızı ve artan göçün yanında şehirleşmenin ve alt yapı çalışmalarının devam ediyor olması, kentsel dönüşüm ihtiyacı gibi hususlar gayrimenkul sektörünün temel dinamiklerini etkiliyor. Bu nedenle konut satış rakamlarının 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 10,6 artış göstermesi sürpriz değil" dedi.

Sur, bu yıl da benzer bir artış gerçekleşeceğini kaydederek, uzun süredir devam eden artışın gelecek yıllarda da süreceğini ifade etti. Sur, "Bununla birlikte özellikle mütekabiliyet sonrasında yabancıya konut satışı ve sayısında büyük bir sıçrama yaşandığını söylemeliyim. Aylık bazda 2 binlere varan yabancıya konut satışının yaşandığı bir ortamdayız ki bu yıllık bazda 24-25 bin konuta tekabül ediyor. Yabancı ilgisinin konut satış rakamlarına etkisi azmış gibi gözükse de önümüzdeki yıllarda bu rakamın da artacağı görüşündeyim" diye konuştu.

Aşa: "Tüm olumsuzluklara rağmen büyük başarı"
İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Esnaf Odası Başkanı Nizameddin Aşa, 2015'in ekonomik açıdan kötü geçtiğini belirterek, yıl içinde dolar ve avronun TL karşısında değer kazanması, borsanın dalgalı bir seyir izlemesi, siyasi istikrarsızlık yaşanması, 2 seçim yapılması, sınırlarda oluşan karışıklıkların yılın kötü geçmesinde etken olduğunu söyledi. Tüm bu olumsuzluklara rağmen 2015'te Türkiye'nin gelişmekte olan ülkelere nazaran daha yüksek oranda büyüdüğünü anlatan Aşa, "Onca olumsuzluğa rağmen konut satışlarında büyük bir başarı yakaladık. Aslında dünya genelinde konut fiyatları ve satış rakamları artıyor. Ancak Türkiye bu sıkıntılara rağmen yüzde 10,6 artırdı. Bu rakam, gayrimenkulün lokomotifi olduğu Türk ekonomisinin de iyi yolda olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

Tavukçuoğlu: “2016 yılında konut satışları daha da artacak”
Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, "Çok zor bir 2015 yılını geride bıraktık. Hem iki seçim dönemi yaşamamız hem dolardaki hareketlilik tüm sektörlerde olduğu gibi inşaat sektöründe de kendisini gösterdi. Özellikle yılın ikinci yarısından itibaren satışlarda ciddi oranda bir azalma meydana gelmiş ve o zaman da AYİDER olarak yapmış olduğumuz tüm açıklamalarda, konut satışlarının artacağı yönündeydi." dedi.

Tavukçuoğlu şöyle devam etti:
"Bugün TÜİK’in Aralık 2015 satış rakamlarına baktığımız zaman geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 10,6 artış görüyoruz. Üyelerimizle yıl içerisinde yaptığımız tüm gözlemlerle uyuşuyor. Anadolu yakası merkezli bir dernek olduğumuz için kendi bölgemizde satışların artacağını çok önceden öngörebildik.2016 yılında da konut satışlarının artarak devam edeceğini öngörüyoruz. Ancak yabancılara konut satışı her ay biraz daha artıyor ama hâlâ istenilen düzeyde değil. Yabancıların ilgisini Türkiye’ye çekmeliyiz. Yabancılara en çok konut satışı İstanbul’da yapılmasına rağmen elimizde dünyanın en büyük ve en popüler alışveriş caddesi olan Bağdat Caddesi ibi bir değer var. Fakat yabancıların ilgisini bu noktaya çekmek konusunda zorluk çekiyoruz. AYİDER olarak 2016 yılında yabancıları Bağdat Caddesi’ne çekmek için önemli çalışmalara başlayacağız"

 Durbakayım: "Beklentilerimizi teyit etti"
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, "2015 yılı konut satışlarındaki rekor, açıklanan 1.289 milyon adetle resmileşti ve beklentilerimizi teyit etti. 2015 rekoru, 2014 yılı satışlarına göre yüzde 9,6’lık bir artışı gösterirken, önceki yıl gerçekleşen yüzde 6,7 oranındaki artış çıtasını daha yukarı çekti" şeklinde yorumda bulundu. "Seçim yılı olarak değerlendirdiğimiz 2015’teki bu rekor ve artış oranı içinde bulunduğumuz 2016’ya daha umutlu bakmamızı sağladı. Sağlanan ekonomik istikrar ve alternatif yatırım araçlarındaki dalgalanmaların etkisiyle bu yıl konut satış rakamının yaklaşık yüzde 10 artarak 1 milyon 420 bin seviyelerine çıkmasını bekliyoruz" diyen Durbakayım şunlara vurgu yaptı: 
"2015 satışlarının kırımları da önemli işaretler veriyor. Öncelikle yabancı satışları 22,8 bin seviyesine ulaşarak 2013 yılına göre yüzde 47 oranında bir artışı ifade ediyor. Ayrıca yabancılara gerçekleştirilen satışların toplam satışlar içindeki payı da yine 2013 yılındaki orana göre iki kat artarak yüzde 1,7 seviyesine çıktı. Sektör olarak beklentimiz ise yabancılara yapılacak satışların 5 yıl içinde yüzde 4 seviyelerine yükselerek 50 bin adetlere ulaşması.
2015 yılı satışlarda daralma gösteren tek rakam ise ipotekli satış rakamlarında yaşandı. Banka kredisi ile satılan konutları ifade eden ipotekli satışların toplam satışlar içindeki payı 2015’te yüzde 34, 2014’te yüzde 33,4 seviyesindeyken, bu oran 2013 yılında yüzde 39,7 seviyesindeydi. Hem adetsel hem de oransal olarak gerileyen ipotekli satışlardaki tek gerekçe ise konut kredi faiz oranlarının yüzde 1 seviyelerinin üzerine çıkması olarak gösterilebilir. İçinde bulunduğumuz süreçte konut kredi faiz oranları aylık bazda yüzde 1,1-1,2 aralığında seyrederken, 2013 yılında aynı oranlar aylık bazda yüzde 0,70-0,80 seviyelerindeydi"

Demir: "Daha yüksek adet bile yakalanabilirdi"
Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, "Aslında ben geçen yıl daha fazla konut satışı bekliyordum. Ancak bilindiği üzere siyasi istikrarsızlık, yüksek konut faizi, sınırlarımızda istenilmeyen olayların yaşanması daha fazla konut satılmasını engelledi" dedi. Türkiye'nin uzun süredir yaşadığı negatif sürece rağmen konut satış adedinin artmaya devam ettiğini ifade eden Demir, 2015'te yakalanılan rakamın her şeye rağmen başarı olduğunu vurguladı. Demir, "bu başarı burada durmayacak, devam edecek. 2016'da siyasi istikrarla gelen ekonomiye güven ve faizlerin de düşmesiyle çok daha büyük rakamları yakalayacağız" diye konuştu.

Babacan: "Yatırımcı dövizden kar etti gayrimenkul aldı"
Babacan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, konut satışlarındaki yüzde 10,6'lık artışın üç nedeni olduğunu belirterek, bunlardan birincisi ve en önemlisinin "döviz kurlarındaki yükselişin kar oranlarını artırması sonucu yatırımcının dövizden elde ettiği kar ile gayrimenkul alması" olduğunu  söyledi. Babacan, "Bunun beraberinde dövizin kar satışlarıyla gayrimenkul yatırımları arttı diyebiliriz. Konut satışlarındaki artışın ikinci etkeni mütekabiliyet yasası sonrasında yabancı ve Ortadoğu ilgisidir. Üçüncü etken ise kentsel dönüşüm projelerinin hızlanmış olmasıdır" diye konuştu.