İZMİR (AA) - İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, kırmızı etin fiyatının tüketiciler için ulaşılabilir olması gerektiğini bildirdi. Demirtaş, yazılı açıklamasında, artan hayvan sayılarına ve gelişen kırmızı et üretimine rağmen kırmızı et fiyatlarındaki artışın durdurulamadığını, ithalatın fiyatları düşürmede uzun vadede etkisinin olmadığını belirtti. Geçici çözümlerden ziyade uzun vadeli tedbirlerin alınması gerektiğine işaret eden Demirtaş, Canlı Hayvan, Kanatlı Et ve Et Ürünleri Grubu Meslek Komitesi üyeleriyle kırmızı et fiyatlarındaki artış sorununu masaya yatırdıklarını, çözüm için gerekenlerin acil olarak uygulamaya konulmasının ülke hayvancılığı için büyük önem arz ettiğini kaydetti.

Sorunun çözümüne ilişkin önerileri rapor haline getirerek bayramdan sonra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu'ya ileteceklerini aktaran Demirtaş, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: 
"Yüksek olan girdi maliyetleri fiyatlara yansıyor. Kırmızı et üretiminde yemleme maliyetlerinin minimizasyonu için Mera Kanunu'nda da hedeflendiği gibi meraların etkin kullanımı sağlanmalı. Hayvan hastalıkları ile etkin bir şekilde mücadele edilmeli. Hayvancılık politikaları uzun vadede istikrarı koruyabilecek ve oluşabilecek olumsuz piyasa koşullarındaki dalgalanmalara karşı hazır olacak şekilde yapılandırılmalı.  

Üreticilerin üretimden vazgeçmemesi için desteklemeler devam ettirilmeli. Damızlık ve besilik dana işletmeleri ayrı ayrı sistemlerle desteklenmeli. Üreticilerin sürdürülebilir üretim yapmasına olanak sağlayan düzenlemeler yapılırken aynı zamanda halkımızın da uygun fiyata et tüketebilmesi sağlanmalı. En önemli gıda maddelerinden biri olan kırmızı etin fiyatı tüketicilerimiz için artık ulaşılabilir olmalı."