Dünyanın en büyük melek yatırımcı ağı Keiretsu Forum’un Türkiye ayağı Keiretsu Forum Türkiye, geçen yıl 6 girişime toplamda 500 bin dolara yakın destek sundu. Tüm bunlarla birlikte Keiretsu Forum Türkiye tarafından yürütülen süreçlerin sonunda 6 girişimin yatırım öncesi değerlemesi de 21 milyon dolara ulaştı.

Konu hakkında açıklama yapan Keiretsu Forum Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Berik, “Keiretsu Forum Türkiye olarak ana misyonumuz; Türkiye’deki melek yatırımcı ve girişimci arasında bir köprü oluşturmak. İçinde bulunduğumuz ekosistemin büyümesini ve sağlıklı bir şekilde gelişmesini hedefliyoruz. Türkiye’de girişimciliğin ve melek yatırımcılığın algı olarak netleşmesi için çok ciddi emek veriyoruz. Çalışmalarımıza ve işbirliklerimize bu yıl da ara vermeden devam edeceğiz” dedi.

Hem Türkiye’de hem de dünyada melek yatırımcılığın yönünü belirleyen Keiretsu Forum, sunduğu desteklerle girişimcilik ekosistemin gelişmesine katkı sağlamayı sürdürüyor. 4 kıtada 54 şubesi ve 3.000’e yakın lisanslı yatırımcı üyesi ile dünyanın en büyük melek yatırımcı ağı olan Keiretsu Forum’un sunduğu avantajlar, birçok girişimin farklı pazarlara açılmasına olanak sağlıyor. Keiretsu Forum Türkiye, tüm bu hedefler doğrultusunda 2018 yılında da çok sayıda girişime destek olmak için görüşmeler yürüttü.

Bu kapsamda Keiretsu Forum Türkiye üyeleri tarafından 600’e yakın girişim değerlendirmeye alındı. Yıl boyunca yürütülen işbirliği toplantılarının ardından 2018’de 6 girişime toplamda 493 bin dolarlık yatırım gerçekleştirildi. Keiretsu Forum Türkiye tarafından yürütülen süreçlerin sonucunda söz konusu 5 girişimin yatırım öncesi değerlemesi de yaklaşık 21 milyon dolara ulaştı. Bu kapsamda girişimlerden Pakolino’nın yatırım öncesi değerlemesi 1.6 milyon dolar, Mall IQ’nun 5 milyon dolar, Toma Bioscience’nin 10 milyon dolar, Temiz’in 5 milyon TL ve Wordego’nun da 4.5 milyon dolar olarak belirlendi.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Keiretsu Forum Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Berik, Keiretsu Forum Türkiye olarak fikir aşamasını geçmiş, şirketleşmiş ya da fatura kesebilecek aşamaya gelmiş startupları bu sürece dahil ettiklerini belirtti. “Bizim ana misyonumuz; Türkiye’deki melek yatırımcı ve girişimci arasında bir köprü oluşturmak” ifadelerini kullanan Berik, “İçinde bulunduğumuz ekosistemin büyümesini ve sağlıklı bir şekilde gelişmesini hedefliyoruz. Türkiye’de girişimciliğin ve melek yatırımcılığın algı olarak netleşmesi için çok ciddi emek veriyoruz” diye konuştu.

Bu yıl melek yatırımcılığın odağında sağlık teknolojileri olacak!

Özellikle daha fazla teknoloji ve inovasyon içeren startuplara yatırım gerçekleştirdiklerini anlatan Berik, “Keiretsu Forum Türkiye’nin 2012 yılından bu yana gerçekleştirdiği yatırımlara baktığımızda biyoteknoloji, telekomünikasyon ve yazılım projelerine yönelik ilginin ön sıralarda olduğunu görüyoruz” dedi. Bu yıl melek yatırımcılığın odaklanacağı konular hakkında da bilgiler veren Hulusi Berik, “Büyük ölçekli kurumsal şirketlerin sağlık teknolojileri girişimlerine yönelik ilgisi her geçen gün artıyor. Türkiye’deki sağlık teknolojileri girişimleri de hem sayı hem de kalite olarak her geçen yıl gelişiyor. Keiretsu Forum Türkiye olarak, 2019 yılını düşündüğümüzde ise melek yatırımcılığın odağında sağlık teknolojileri girişimlerinin olacağını düşünüyoruz. Bu yıl girişim alanının diğer trendlerini ise seyahat odaklı girişimler ile yapay zeka odaklı girişimlerin oluşturacağını öngörüyoruz. Yatırım tarafında ise ‘ortak yatırım’ ve ‘tamamlayıcı yatırım’ gibi finansal işbirliği modellerinin artışa geçeceğini düşünüyoruz” açıklamasını yaptı.

Keiretsu Forum Hakkında:

Keiretsu Forum, 4 kıtada 54 şubesi ve 3,000’e yakın akredite – lisanslı yatırımcı üyesi ile dünyanın en büyük melek yatırımcı ağıdır. Teknoloji, tüketim malları, internet, sağlık, enerji, gayrimenkul vb. yüksek büyüme gösteren çeşitli sektörlerdeki 1000’i aşkın girişimci şirkete, $800 milyon üzerinde melek yatırım gerçekleştirilmesine aracılık etmiştir. Türkiye’de 100’den fazla melek yatırımcısı ve 6 yılda 32 startupa 34 turda 50 milyon TL’den fazla gerçekleştirdiği yatırım ile; Türkiye’nin en büyük ve en güçlü melek yatırımcı ağı olmayı başarmıştır.