ANKARA - ZEYNEP AKYIL -AA

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Katma Değer Vergisi (KDV) iadelerine ilişkin hazırladıkları eylem planıyla iadelerin hızlanacağını ve gereksiz bürokratik işlemlerin sona ereceğini bildirdi. Mükelleflerden gelen KDV iadelerine ilişkin talepleri dikkate alan Ağbal, Gelir İdaresi Başkanlığını (GİB) harekete geçirdi. GİB tarafından hazırlanan "KDV İadelerinin Etkinleştirilmesi ve Hızlandırılması, İade Süreçlerinin Standartlaştırılması Eylem Planı" hazırlıklarında sona yaklaşıldı.

Bakan Ağbal, bu eylem planıyla etkin, hızlı ve doğru bir KDV iade sisteminin oluşturulması için gerekli iyileştirmelerin yapılacağını ve tüm vergi dairelerinde standart hale getirilmiş uygulamaların altyapısının oluşturulacağını söyledi.

Bu alandaki inceleme ve denetimlere de standart getirileceğini açıklayan Ağbal, ''KDV iadelerine ilişkin hazırladığımız eylem planıyla iadeler hızlanacak, gereksiz bürokratik işlemler önlenecek'' dedi. Bakan Ağbal, KDV iadelerinin sonuçlandırılmasına ilişkin de ihtisas vergi daireleri gibi alternatif modeller üzerinde çalışılacağını belirterek, mükelleflerin iade için gereksiz yere bekletilmeyeceğini söyledi.

İşini düzgün yapan mükellefe ödül

Bakan Ağbal, belirli bir iş kapasitesine sahip olan, vergiyle ilgili ödevlerini zamanında ve tam olarak yerine getiren mükellefler için uygulanan hızlandırılmış iade sisteminin kapsamını genişleteceklerini de bildirdi. Bu sayede, söz konusu sistemden daha çok mükellefin yararlanmasını sağlayacaklarını ifade eden Ağbal, vergi açısından sorunlu olmayan, işini düzgün yapan mükelleflere iadelerinin 5 günde yapılacağını söyledi.

"Eksiklikler elektronik ortamda giderilecek"

KDV iadesi kontrol raporlarının da yine aynı şekilde elektronik ortamda anında mükellefe iletileceğine dikkati çeken Ağbal, bu sayede eksikliklerin elektronik ortamda giderilmesinin sağlanacağını ifade etti.