Amerika Merkez Bankası (FED) Eylül ayı toplantı tutanaklarını açıkladı. Tutanaklara göre, yetkililer Eylül ayında yakın zamanda faiz artırımı bekledikleri ifadesi yer aldı. Tutanaklarda her ne kadar yakın zamanda faiz artışı gerçekleşebileceği ifadelerine yer verilse de enflasyon, büyüme ve işsizlik rakamlarının 2019’a kadar FED’in hedeflerini karşılayamayacağı beklentisi dolarda gevşemeye neden oldu. Öte yandan, tutanaklarda Brexit risklerinin azaldığına dikkat çekilirken, ABD ekonomisine dair kaygılar ön planda tutuldu. Ayrıca, tutanaklara göre üyeler arasında görüş ayrılıkları devam ederken bazı yetkililer faiz artırımının ertelenmesinin FED’in kredibilitesini aşındırabileceğinden endişe ettikleri ifadelerine de yer verildi. Üyelerin çoğunluğunun enflasyona dair daha fazla işaret görmek için beklenmesi gerektiği yönünde görüş bildirmesi de piyasalarca “güvercin” olarak algılandı. Tutanakların açıklanmasından önce Aralık ayında faiz artırımı ihtimali yüzde 70 seviyelerinde bulunurken açıklamalar sonrası bu oranın yüzde 66 seviyesine çekildiğini görüyoruz. Kasım ayı faiz arıtım ihtimali ise yüzde 11 seviyesinde bulunuyor. Artık ABD verileri ve Cuma günü FED başkanı Yellen’ın açıklamaları takip edilecek.

Piyasa reaksiyonuna baktığımızda, tutanaklar sonrası sınırlı fiyat hareketlerinin gerçekleştiğini söylemek mümkün. Enflasyon hedefinin ön planda tutulması FED’in faiz artırımının yavaş adımlarla gerçekleşebileceği algısı dolarda gevşemeye neden olsa da Aralık ayında faiz artırımı ihtimalinin yüzde 60 seviyesi üzerinde bulunması doların güçlü kalmasına neden oluyor. Ayrıca iç tarafta siyasilerden gelen açıklamalar doğrultusunda erken seçim ihtimali TL varlıklarında negatif fiyatlamalara neden oluyor. TL’deki zayıflıkla birlikte gün içerisinde rekor denemesi gerçekleştiren kurun tutanaklar sonrası 3.0800 seviyesi üzerinde fiyatlamayı sürdürdüğünü görüyoruz. 3.0790-3.0650 destek bölgesi üzerinde kalınması durumunda kurda tepki alımları görülebilir. Yukarıda 3.0970 zirve seviyesi aşılırsa yeni bir alım dalgası görebiliriz ve 3.1000-3.1200 bandı gündeme gelebilir. Ancak 3.0650 önemli desteği altında görülebilecek fiyatlamalarda 3.0500 seviyelerine kadar gevşeme söz konusu olabilir.


**Sermaye Piyasası Kurulunun "Yatırım Hizmetleri ve Faaliyetleri ile Yan Hizmetlere İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ"i Uyarınca Yayımlanan Uyarı Notu
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.