İSTANBUL (AA) - UĞUR ASLANHAN - İstanbul'da ulaşımı kolaylaştırmak ve hızlandırmak amacıyla hayata geçirilen metro, tramvay ve Marmaray gibi raylı sistemler konut fiyatlarını doğrudan etkiliyor.

Gelecek yılın ortalarında açılması planlanan 20 kilometre uzunluğundaki Üsküdar-Sancaktepe metrosu, henüz hizmete girmeden Sancaktepe bölgesinde ev fiyatlarını iki kat artırdı.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası AŞ (TSKB) Gayrimenkul Değerleme İdari İşler ve iş Geliştirme Müdürü Özge Aklar, İstanbul'da raylı sistemlerin konut piyasalarına etkisine ilişkin hazırladıkları raporun sonuçlarını AA muhabiri ile paylaştı.

Raylı sistemlerin özellikle İstanbul gibi ulaşım açısından her türlü projeye her zaman ihtiyaç duyan metropollerde oldukça önemli olduğunu dile getiren Aklar, İstanbul'un her noktasına kara yolu ile iletişim sağlanmasına rağmen artan nüfusla birlikte iki lokasyon arasındaki erişim süresinin her geçen gün arttığını söyledi.

Aklar, özellikle iş giriş-çıkış saatlerinde artan kara yolu trafiğinin şehirde ulaşımı oldukça zorlaştırdığını anımsatarak, şehirde yaşayan insanların herhangi bir trafiğe maruz kalmadan evlerinden çalışma alanlarına ulaşmak gayesi içine girdiğini ve bu isteğe en kolay ulaşım yolunu raylı sistemlerde bulduğunu vurguladı.

Bu nedenle özellikle konut ve ofis yatırımlarında, raylı sistemlere yakın lokasyonların tercih edildiğinin altını çizen Aklar, "Genel piyasaya bakıldığında, özellikle raylı sistemlerin duraklarına yakınlaştıkça gayrimenkul fiyatlarında artış görülmektedir. Bunun yanında bu duraklara yakınlık, satış kabiliyetini de artırarak, hızlı bir pazarlama süreci sağlamaktadır" dedi.

 

- Hizmete girmeyen raylı sistemler bile fiyatları artırıyor

 

Aklar, İstanbul'da başta Marmaray olmak üzere hizmete giren metro ve tramvay hatlarının konut satış fiyatlarını ve kira ücretlerini bariz bir şekilde artırdığını belirterek, henüz hizmete girmeyen ancak yapımı başlayan raylı sistemlerin bile konut fiyatlarını ciddi bir şekilde etkilediğini vurguladı.

Anadolu yakasında 2012 yılında hizmete giren ve bölgenin ilk metrosu olma özelliğini taşıyan Kadıköy-Kartal Metro Hattı'na değinen Aklar, bu metro hattı ile bölgeye yepyeni bir ulaşım alternatifi sağlandığını, bu etkiyle metro aksında yüzde 40'lara kadar varan artışların gerçekleştiğini anımsattı.

 

- "Sancaktepe'de yüzde 100'e varan artış"

 

Aklar, temeli 6 Haziran 2012'de atılan Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe Metro Hattı'nın gelecek yılın ortalarında bitirilmesinin planlandığının yetkililerce ifade edildiğini hatırlattı.

Özge Aklar, metro çalışmasının konut fiyatlarına etkisine ilişkin şu ifadeleri kullandı

"Üsküdar-Sancaktepe metrosu daha açılmadan, markalı konut geliştiricilerinin tercih ettiği bir bölge haline gelen Sancaktepe'de konutlarda yüzde 100'e varan bir artış gözlemlendi. Metrekaresi 1.500- 2.000  lira dolaylarında olan daire fiyatları şimdilerde 3.000-4.000  lira birim fiyat aralığında. Bölgedeki fiyatların düşük olması nedeni ile de ilk fiyat artışları yüksek oranlarda gerçekleşmiş ve metro hattı ile de ulaşımın destekleniyor olması gibi nedenlerle fiyatlardaki artışın devam edeceği düşünülmektedir."

 

- "Avrasya Tüneli'nin de etkisi hissedilecek"

 

Aklar, metro hatlarının yanı sıra 2017 yılının ağustos ayında hizmete alınması planlanan ve İstanbul Boğazı'nı kara yolu tüp geçişiyle aşacak olan Avrasya Tüneli Projesi ile merkezi bir transfer noktası haline gelecek Göztepe bölgesinde değerlerin daha da artacağını söyledi.

Bugünlerde kentsel dönüşüm ile çehresini değiştiren ve ulaşım olanakları ile oldukça tercih edilir bir bölge konumunda olan Göztepe bölgesinde yüzde 30'a varan bir artış söz konusu olduğunu aktaran Aklar, ulaşım altyapısının tamamlanması ile değer artışının her geçen gün süreceğini sözlerine ekledi.

 
- Aşa: "Raylı sistemler fiyatlara yüzde 100 etki ediyor"

 

İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Odası Başkanı Nizameddin Aşa, İstanbul'a yapılan raylı sistemlerin konut fiyatlarına yüzde 100 etki ettiğini belirterek, bunun en güzel örneğinin Kadıköy-Kartal metrosu olduğunu söyledi.

Kartal-Kadıköy metro güzergahında ev fiyatlarının metro açıldığı dönemde ikiye katladığını dile getiren Aşa, "Özellikle E-5'in kuzeyinde fiyatlar daha çok arttı. Göztepe'den Kartal'a kadarki bölge. Ataşehir, Kayışdağı gibi yerlerde fiyatlar ucuz idi. Metro açılmadan bir yıl önce artış başladı ve 2 yılda yüzde 100'e ulaştı ama burada ev fiyatlarının daha önce ucuz olmasının da etkisi var" diye konuştu.

 

- "Ev fiyatları 80-90 bin liradan 200 bin liraya çıktı"

 

Aşa, metro açılmadan önce bu bölgede 80-90 bin liraya ev bulunduğunu anımsatarak, şu anda 200 bin liradan daha düşük fiyatlara ev bulunamadığını ifade etti.

Nizameddin Aşa, "Sancaktepe'de de metro söylentisi bile yetti. Zaten burası gelişen bir bölgeydi. Burada da artık arazi yok denecek kadar azaldı. Fiyat artışında bunun da etkisi var" ifadelerini kullandı.

Marmaray'ın, konut fiyatlarına diğer raylı sistemler kadar etkisinin olmadığını dile getiren Aşa, "Bu bölgelerde zaten yerleşim eskiydi. Bu yüzden fazla tesir etmedi  ama en yüksek artış Üsküdar'da yaşandı" dedi.