İSTANBUL - Murat Temizer

İran Ulusal Doğalgaz Şirketi (NIGC) sözcüsü Majid Boujarzadeh, 23. Dünya Enerji Kongresi'nde Türkiye ve İran'ın enerji ilişkilerini AA muhabirine değerlendirdi.

İran'ın uluslararası yaptırımların kaldırılmasından önce de Türkiye ile iyi ilişkilere sahip olduğunu hatırlatan Boujarzadeh, "Yaptırımların kaldırılmasıyla ilişkilerimizin daha da iyi düzeye geleceğini umuyoruz. İran'ın çok fazla doğalgaz rezervi var. Şu anda Türkiye'ye günlük 30 milyon metreküp gaz gönderiyoruz. Zaten Türkiye ile kardeşlik düzeyinde olan ilişkilerimiz var. İran hükümeti Türkiye'ye gönderdiği doğalgaz miktarını arttırma kararı aldı." diye konuştu.

Yakın zamanda Türkiye'ye gönderilen gaz miktarını artırmayı hedeflediklerini vurgulayan Boujarzadeh, "Mühendislik departmanımız altyapıya ilişkin çalışmalarını yürütüyor ve bu yönde adımlar atıyoruz. Artış miktarı Türkiye'nin isteği çerçevesinde şekillenecek. Eğer bir istek olursa, biz hazır olacağız. Türkiye'nin enerjiye ihtiyacı var ve bizde de fazlaca doğalgaz var." ifadelerini kullandı.

Boujarzadeh, "Türkiye, İran gazını Avrupa'ya taşıyabilir. Ayrıca Rusya'dan aldığı gazı Yunanistan üzerinden Avrupa'ya da gönderebilir. Bu kazanç sağlamak için güzel bir fırsat." dedi.