LONDRA (AA) - GÖKHAN KURTARAN - İngiltere’deki en zengin bin kişinin toplam serveti son on yıl içerisinde iki katından fazla artarak yaklaşık 547 milyar sterline  (774,93 milyar dolar) ulaşırken, ülkede artan gelir adaletsizliği endişe yaratıyor. İngiltere ekonomisi son dört yıl içerisinde ortalama yüzde 2,9 oranında büyüme kaydetmesine rağmen, büyümeden ve refahtan en büyük payı ağırlıklı olarak ülkenin yüzde 1'lik kesimini oluşturan “süper zenginler” aldı. İngiltere’deki en zengin 300 kişinin serveti ise İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in kişisel servetinin bile geride bıraktı. Sunday Times’ın 2015 yılı zenginler listesine göre Kraliçe 2. Elizabeth yaklaşık 340 milyon sterlin seviyesindeki kişisel servetiyle İngiltere’nin en zenginleri arasına 302. sıradan girebildi. Birleşik Krallık’ta içerisinde Buckingham Sarayı, kraliyetin mücevherleri ve sanat koleksiyonlarında da bulunduğu yaklaşık 20 milyar sterlin değerindeki varlıklar İngiltere Kraliçesi 2.Elizabeth’in kişisel serveti içerisinde bulunmuyor. Bu varlıkların tamamı kraliyet tarafından oluşturulan vakıflar tarafından işletiliyor.

En zenginler servetlerine servet kattı
İngiltere’de son yıllarda süper zenginlerin servetlerindeki artış dikkat çekiyor. Sunday Times’ın zenginler listesine göre ülkedeki en zengin bin kişinin toplam serveti sadece on sene içerisinde iki katından fazla artarak toplam 249,6 milyar sterlinden 547 milyar sterline (774,93 milyar dolar) ulaştı. İngiltere’de en zengin bin kişi içerisinde yer alanların ilk 117’si ise sterlin milyarderi. Yüzde 80’i Londra’da yaşayan bu milyarderlerin toplam serveti yaklaşık 325,1 milyar sterlin seviyesinde.

İngiltere’nin en zengini Ukrayna asıllı Blavatnik
İngiltere’nin en zengini ise 13,17 milyar sterlinlik servetiyle Warner Music Group’un sahibi 58 yaşındaki Ukrayna asıllı Len Blavatnik. En zenginler listesinin ikinci sırasında toplam 13 milyar sterlinlik servetiyle Hint asıllı Sri Hinduja ve Gopi Hinduja kardeşler geliyor. İngiltere’nin önde gelen perakende markaları Selfridges, Primark ve Fortnum & Mason’ın sahibi olan Galen Weston ve George Weston ise 11 milyar sterlin seviyesindeki toplam servetleri ile 3. sırada yer alıyor. Metalloinvest’in kurucusu Rus işadamı Alisher Usmanov de 9,8 milyar sterlin seviyesindeki servetiyle İngiltere’deki en zengin dördüncü isim. Bankacılık, perakende ve metal sektörlerinde yatırımları olan David Reuben ve Simon Reuben kardeşler 9,7 milyar sterlin ile İngiltere’nin en zenginleri arasında beşinci sırada geliyor. İsviçre doğumlu İtalyan Enesto Barterelli ve eşi Kirsty Bertarelli de 9,45 milyar sterlin seviyesindeki servetleri ile altıncı sırada yer alıyor.

Milli servetin yüzde 26’sı süper zenginlere gidiyor
İngiltere’de zenginlerin servetleri özellikle son 10-15 yıllık dönemde hızla artarken, İngiltere ekonomisindeki büyümenin geniş halk kitlelerine yansımamış olması dikkati çekiyor. Londra merkezli uluslararası yardım kuruluşu Oxfam’ın verilerine göre İngiltere’de son 15 sene içerisinde kaydedilen 4 trilyon sterlinlik milli servet artışının yüzde 26’sı toplumun yüzde birlik kısmını oluşturan süper zenginlerin cebine girdi. Oxfam’ın araştırmasına göre İngiltere’de 2000 yılından bu yana milli servet artışının sadece yüzde 7’lik dilimi toplumun yüzde 50’lik kısmına gitti. Bu dönemde toplumun en zengin yüzde 1'lik kesimini oluşturan 600 bin kişinin toplam servetleri yüzde 79 oranında artırarak 2,4 trilyon dolara ulaştı.

Her yıl dünyada 190 milyar sterlin vergi kaçırılıyor
AA muhabirini sorularını yanıtlayan Oxfam Küresel İlişkiler Direktörü Kathy Wright, “Bu oranlar İngiliz vatandaşlarının refahtan aldıkları payı gösteriyor” dedi. İngiltere gibi pek çok ülkede süper zenginlerin refahtan daha fazla pay almalarına rağmen vergi kaçırmanın yollarını aradığını belirten Wright, “Tüm dünyada hükümetlerden her yıl yaklaşık 190 milyar sterlin seviyesinde vergi kaçırıldığına inanılıyor. Bu şekilde dünyanın en fakir insanları yılda 70 milyar sterlin seviyesindeki bir destekten mahrum kalıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Yarım milyonun üzerinde insan gıda yardımı alıyor
İngiltere’de Londra’nın ışıklı caddelerinin ardında bugün hala fakirlik ciddi bir toplumsal sorun olarak öne çıkmaya devam ediyor. İngiltere merkezli “The Trussell Trust” adlı vakfın geçen yıl nisan ayında açıkladığı verilere göre ülkenin dört bir yanındaki gıda bankaları aracılığı ile 2014-2015 yılları arasında 1 milyon kez açlık sınırında yaşayan vatandaşlara gıda yardımı yapıldı.

Vakfın verilerine göre son bu dönemde bir önceki döneme kıyasla gıda desteğine ihtiyaç yüzde 19 seviyesinde artış gösterdi. Aynı kişiye günün farklı saatlerinde birden fazla yemek verilebildiği için bu gıda bankalarının toplam kaç İngiliz vatandaşına hizmet verdiği bilinmiyor. Fakat yine vakıf yetkililerine göre düzenli olarak gıda yardımına ihtiyaç duyanların toplam sayısının yarım milyonun üzerinde olduğu tahmin ediliyor.



İngiltere’nin ilk 10 zengini

1- Len Blavatnik -  13,17 milyar sterlin

2- Sri ve Gopi Hinduja - 13 milyar sterlin

3- Galen ve George Weston – 11 milyar sterlin

4- Alisher Usmanov – 9,8 milyar sterlin

5- David ve Simon Reuben -  9,7 milyar sterlin

6- Ernesto ve Kirsty Bertarelli -  9,45 milyar sterlin

7- Lakshmi Mittal ve ailesi - 9, 2 milyar sterlin

8- Kirsten ve Jorn Rausing -  8,7 milyar sterlin

9- 6. Westminster Dükü Gerald Grosvenor - 8,56 milyar sterlin

10- Roman Abramovich – 7,29 milyar sterlin

Kaynak: The Sunday Times Rich List 2015