Türkiye-İngiltere arasındaki toplam ticaret hacmi geçen yıl sonu itibariyle 15 milyar doların üzerine çıkarken, 2002 yılından bu yana İngiltere’den Türkiye’ye yapılan doğrudan yabancı yatırım 7,9 milyar dolara ulaştı.
Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, Türkiye ve İngiltere arasında 2012 yılında 14,3 milyar dolar olan toplam ticaret hacmi, 2014 yılında 15,8 milyar dolara ulaşarak Türkiye lehine ivme kazandı. Türkiye’nin 2012 yılında toplam ikili ticaretteki ihracatının payı 8,8 milyar dolardan 2014 yıl sonunda 9,9 milyar dolara yükseldi.

İngiliz şirketlerinin Türkiye’nin yatırım ortamına olan ilgisi ise son yıllarda giderek arttı. Hali hazırda Türkiye’de toplam 2 bin 736  İngiliz sermayeli şirket 2002’den bu yana Türkiye’ye yaklaşık 7,9 milyar dolarlık doğrudan yatırım yaptı.

İki ülke arasında artan ticaret ve yatırım ortamını AA muhabirine değerlendiren Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Aytuğ Göksu, “Rakamlardan da görüldüğü üzere, ikili dış ticaretimiz sürekli yükselen bir seyirle gelişmektedir. Bu da siyasi ve ekonomik ilişkilerimizdeki güçlü bağların, iki ülkedeki iş dünyasının birbirine duyduğu güvenin ve yoğun çalışmaların bir yansımasıdır” dedi.

 -"Türkiye İngiltere’nin hedefindeki 10 ülke içerisinde"

 İngiltere'nin, Türkiye’nin Avrupa’daki önde gelen ortakları arasında yer aldığını belirten Göksu, şöyle konuştu:

"Türkiye, İngiltere'nin son dönemde ortaya koyduğu, ihracat ve yatırımları artırmayı amaçlayan “GREAT” kampanyasında dünya çapında belirlediği 10 hedef ülkeden biridir. Bu bağlamda, İngiltere Başbakanı David Cameron 2010'da ülkemize ziyaret gerçekleştirmiştir. Bu ziyarette bir takım ortak hedefler belirlenmiştir. Bu hedeflerin en önemlilerinden biri, 2009 rakamları esas alınmak suretiyle, ikili ticaret hacmimizin 2015 yılı sonunda iki katına çıkarılmasıdır. Bu da yaklaşık 19 milyar dolara tekabül etmektedir. Bu yönde iki ülke yoğun faaliyette bulunmaktadır. Bunların arasında ülkeler arasında çok sık yapılan üst düzey ziyaretleri, içinde bulunduğumuz hafta gerçekleşen JETCO (Türkiye-İngiltere Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesi) mekanizmasını, iş forumlarını, ticaret ve alım heyetlerini, fuarları ve özel olarak tasarlanan sayısız etkinlikleri sayabiliriz."

Son yıllarda İngiltere yatırımlarının seyrinin de dikkat çektiğini belirten Göksu, Türkiye’ye en fazla doğrudan yatırım yapan ülkeler arasında 2012 yılında 2 milyar dolarla birinci ve 2014'te 1 milyar dolar yatırımla ikinci sırada yer alan İngiltere'nin, yatırımcı ülkeler arasında ayrıca öne çıktığını dile getirdi.

"Ayrıca İngiltere tarafından yapılan önemli doğrudan yatırım işlemlerinin gıda, ticaret, gayrimenkul, kimya ve madencilik gibi farklı sektörler kanalıyla gerçekleşmesi, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik işbirliğinin derinliği ve çeşitliliğinin altını çizmektedir” diyen Aytuğ Göksu, İngiltere’den Türkiye’ye duyulan ilginin giderek arttığını vurguladı.

Göksu, şunları kaydetti:

“Şu an İngiltere'de Türkiye'ye yatırım yapmayı planlayan ve müşavirliğimizle de temas halinde olan şirketler bulunmaktadır. Gayretimiz ülkemize yapılan yabancı sermaye yatırımlarının daha da artırılmasına yöneliktir. Londra dünyanın en önemli finans merkezlerinden biri. Yakın zamanda Borsa İstanbul ve Londra Borsası arasında imzalanan anlaşma son derece önemli bir adım. Anlaşmayla Türkiye menşeli ve Borsa İstanbul'da üretilen türev finansal ürünler Londra Borsası'nın pazarlarında işlem görmeye başlayacak. Londra dünya sermaye piyasalarına açılan bir kapı olduğu için İstanbul için önemli bir ortak konumundadır.”