NEW YORK (AA) - Uluslararası Para Fonu (IMF), İngiltere'nin Avrupa Birliğinden ayrılma kararı (Brexit) almasıyla oluşan belirsizlikler nedeniyle küresel ekonomik büyüme beklentisinin bu yıl için yüzde 3,2'den yüzde 3,1'e, gelecek yıl için ise yüzde 3,5'ten yüzde 3,4'e düşürüldüğünü açıkladı.

IMF,nisan ayında yayımlanan Dünya Ekonomik Görünüm Raporunu güncelledi. "İngiltere Referandumu Sonrası Belirsizlik" başlığıyla güncellenen raporda, Brexit'in, küresel finansal piyasaları şaşırttığı ve dünya ekonomisi için önemli derecede aşağı yönlü riskler barındırdığı ifade edildi.

Raporda, Brexit'in ekonomik, siyasi ve kurumsal belirsizlikleri artırdığı belirtilerek, İngiltere'nin aldığı bu kararın makro ekonomik açıdan yatırım, güven, finansal koşullar ve piyasa duyarlılığını olumsuz etkileyeceği vurgulandı.

IMF'nin, Brexit kararı sonrasında oluşan belirsizlikler nedeniyle küresel ekonomi ve gelişmiş ülkelere yönelik 2016 ve 2017 büyüme beklentilerini aşağı yönlü revize ettiği aktarılan raporda, şunlar kaydedildi:

" 2016 ve 2017 yılına ilişkin küresel büyüme beklentimizi sırasıyla yüzde 3,2'den yüzde 3,1'e ve yüzde 3,5'ten yüzde 3,4'e revize ettik. Ayrıca, gelişmiş ülkelere yönelik büyüme beklentimizi de 2016 için yüzde 1,9'dan yüzde 1,8'e, 2017 için ise yüzde 2'den yüzde 1,8'e düşürdük. Brexit'in artırdığı belirsizlik, İngiltere'nin iç talebini önemli ölçüde zayıflatacak. Bu doğrultuda gelişmiş ülkeler arasında, büyüme beklentilerine yönelik en büyük aşağı yönlü revizyon İngiltere için yapıldı. Gelişmeler nedeniyle İngiltere'nin büyüme tahminini bu yıl için yüzde 1,9'dan yüzde 1,7'ye ve gelecek yıl için ise yüzde 2,2'den yüzde 1,3'e çektik."

Avro Bölgesinin bu yılın ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde büyüdüğüne işaret edilen raporda, bu nedenle bölgeye yönelik 2016 büyüme öngörüsünün yüzde 1,5'ten yüzde 1,6'ya yükseltildiği belirtildi.

Raporda ayrıca, Brexit'in tüketici ve iş ortamı üzerine artırdığı belirsizlik nedeniyle Avro Bölgesinin gelecek yıla ilişkin büyüme tahmininin ise yüzde 1,6'dan yüzde 1,4'e indirildiği dile getirildi.

Gelişmekte olan ve gelişen ülkelere yönelik değerlendirmelere de yer verilen raporda, söz konusu ülkelere yönelik 2016 ve 2017 büyüme beklentileri sırasıyla yüzde 4,1 ve yüzde 4,6'da  bırakıldı.

Raporda, IMF'in küresel görünüme ilişkin daha detaylı değerlendirmeyi, ekim ayında yayımlanacak Dünya Ekonomik Görünüm Raporunda yapacağı bilgisi verildi.