İSTANBUL (AA) - UĞUR ASLANHAN - Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, Türkiye'de bu yıl olağanüstü kuraklık veya don olayı yaşanmadığını ve verimli bir sezon yaşandığını belirterek, "Bu da bize sanayi anlamında önemli bir avantaj sağladı. Şartlar müsait. Yıl sonuna kadar gıda ürünlerine zam olmayacak" dedi. Kopuz, gıda fiyatlarına ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, 26 sektörel üye derneği ile Türkiye gıda ve içecek sanayisinin üretim, istihdam, ihracat ve ithalatının yüzde 95'ini temsil etiklerini dile getirerek, Türk halkına güvenilir ve uygun fiyatlı gıda ulaştırmak için çalıştıklarını aktardı.

Sanayiciler olarak ramazan ayı öncesi gıda fiyatlarına zam yapmayacaklarını kamuoyuna beyan ettiklerini dile getiren Kopuz, bu konudaki kararlı duruşları neticesinde gıda enflasyonunun 1 puan düştüğünü söyledi. Kopuz, işlenmemiş gıda fiyatlarında yılın ikinci çeyreğinde belirgin bir düzelme olduğunu ve gıda fiyatlarının olumlu katkısıyla enflasyonda gerileme yaşandığını ifade eden Merkez Bankası'nın 2015 yıl sonu gıda enflasyonu varsayımını yüzde 9'dan yüzde 8'e revize ettiğini hatırlattı.
Türk gıda sanayicisinin 75 milyon vatandaşı ve yaklaşık 30 milyon turisti doyuracak gıdayı üretebildiğini, bunun yanı sıra 1 milyarlık nüfusa yetecek, 12 milyar dolara varan bir ihracat gerçekleştirdiğini anlatan Kopuz, gıda stoklanması gibi fırsatçılara izin vermeden halkın uygun fiyatlarda gıdaya ulaşması için çalışmalarını sürdürdüklerini yineledi. Kopuz, spekülatörlerle mücadelede algı oluşturduklarını belirterek, devleti de bu mücadelelerine destek vermek için davet ettiklerini bildirdi. Önceki yıllarda iklim, kuraklık, don gibi bahanelerle gıda fiyatlarının yükseltildiğini dile getiren Kopuz, sanayi ve sektör olarak sağlam durduklarını ve bu yıl buna izin vermediklerini vurguladı.

"İklim şartları çiftçinin istediği gibi gitti"
Kopuz, bugünkü pozisyonda Türkiye'nin bu yıl olağanüstü kuraklık veya don olayı yaşanmadığını belirterek, "Çiftçinin istediği gibi verimli bir sezon oldu. Bu da bize sanayi anlamında önemli bir avantaj sağladı. Fındık, çay, şeker pancarı, mısır gibi ana tarım ürünlerinde bir sıkıntı yok. Birçoğunun rekoltesi arttı. Nohut, fasulyede de öyle. Fındık ve antepfıstığında geçen yıla göre rekolte fazlası var. Yani istediğimiz şartlar müsait. Yıl sonuna kadar gıda ürünlerine zam olmayacak" diye konuştu. Bu yıl buğday, arpa, çavdar gibi tahıl ürünlerinde geçen yıla göre daha fazla mahsul alınacağını aktaran Kopuz, ancak ürünlerde bir indirim beklenilmemesi gerektiğini aktardı.

Kopuz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çünkü biz son 5 yılda cirosal bazda değil tonajsal bazda büyüdük. Hiç zam yapmadık. Maliyetler arttı ama biz zam yapmadık. Vatandaşa daha fazla yedirerek, içirerek, tüketimini artırarak zam yapmaktan kurtulduk. Meyve suyu tüketimini artırdık, daha fazla meyve üretildi. Pancarda rekolte fazla çıktı ve şekerli mamul sanayisi 2 milyar dolar ihracat yapıyor. Çikolata, bisküvi tüketimini de artırdık. Gıda ve içeçek sektörü, ham maddesini uygun ve kaliteli karşıladığı sürece 380 milyar lira katma değer üretiyor.Yine sektörün 12 milyar dolar ihracatı var. Coğrafyamızda yaşanan bunca sıkıntı ve savaşa rağmen ihracatımızı artırıyoruz.",

"Fındık ve antepfıstığında fiyatlar hasatla düşmeye başlar"
Kopuz, şu anda fiyatları aşağı çekecek bir politika bulunmadığını belirterek, hal yasasının işlerliğinin öneminden bahsetti. Gıda sanayicisinin 5 yıl öncesine göre daha fazla sattığını,ancak kazancının değişmediğini yineleyen Kopuz, her zaman halkın yanında olduklarını ve olacaklarını vurguladı. Kopuz, fındık, kayısı ve antepfıstığında mahsulun bol olduğunu, fiyatların şu anda aynı düzeyde seyrettiğini, ancak hasat sonuna doğru düşmeye başlayacağını düşündüklerini sözlerine ekledi.