ANKARA (AA) - Rus enerji şirketi Gazprom, Türkiye'deki özel sektör doğalgaz ithalatçıları ile yürütülen görüşmeler sonucunda 2016 için geçerli olmak üzere gaz fiyatları konusunda anlaşmaya varıldığını doğrularken, herhangi bir indirim oranından söz etmedi.

Gazprom'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, doğalgaz arzı halen sözleşmelerde belirtilen hacimlere uygun olarak sağlanıyor.

Açıklamada Gazprom Export Genel Müdürü Elena Burmistrova'nın konuya ilişkin, "Türkiye’deki ticaret ortaklarımızla anlaşmaya varabilmiş olmaktan memnuniyet duyuyoruz. Türkiye doğalgaz piyasasına yönelik doğalgaz tedarikimizde uzun vadeli işbirliğimizin başarıyla sürmesi beklentisi içindeyiz" sözlerine yer verildi.

Açıklamada, "Türkiye’deki özel sektör doğalgaz ithalatçıları olan Avrasya Gaz, Akfel Gaz, Batı Hattı, Kibar Enerji, Shell Enerji ve Enerco Enerji ile yürütülen yapıcı görüşmeler sonucunda, içinde bulunduğumuz yıl için geçerli olacak doğalgaz fiyatı üzerinde anlaşmaya varılmıştır" ifadesi kullanıldı.

Daha önce Gazprom, Türk şirketlerine yaptığı yüzde 10,25'lik fiyat indirimini geri çekmiş ve şubat ayında Türkiye’ye Batı Hattı'ndan gönderdiği doğalgazda yüzde 50’ye varan kısıtlamalara gitmişti.

Rus haber ajansı RIA Novosti, erken saatlerde Gazprom’dan ismi açıklanmayan bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, Gazprom ve Türk özel doğalgaz ithalatçıları arasındaki fiyat anlaşmazlığı konusunda çözüme varıldığını duyurmuştu.

Türk şirket yetkilileri de Anadolu Ajansına yaptığı açıklamada indirim konusunda üzerinde genel olarak anlaşılan ancak henüz imzalanmayan mutabakat çerçevesinde, söz konusu oranın önceki yüzde 10,25'ten daha düşük düzeyde kaldığını ifade etmişti.

Şirketlerin ikili anlaşmalar gereği görüşmeler konusunda farklılıklara sahip olabileceğini belirten yetkililer, indirim oranı konusundaki detayları paylaşmak istememişti.

Özel sektör tedarikçileri Bosphorus Gaz, Enerco Enerji, Batı Hattı, Kibar Enerji, Avrasya Gaz ve Shell Enerji Rusya ile 2013’te yapılan anlaşma doğrultusunda yılda yaklaşık 10 milyar metreküp doğalgaz ithal ediyor.