ŞANLIURFA (AA) - GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Başkanı Sadrettin Karahocagil, "GAP'a yapılan milyarlarca dolarlık yatırımın karşılığını yeni dönemde almayı hedefliyoruz" dedi.

Karahocagil, Valililik konferans salonunda düzenlenen GAP Bilgilendirme Toplantısı'nda, bölgede enerji, sulama ve turizm yatırımlarının sürdüğünü belirtti.

2008-2012 Eylem Planı döneminde daha çok alt yapı yatırımlarının ön plana çıktığını hatırlatan Karahocagil, "GAP'a bu süreçte 15 milyar lira harcandı. Yeni eylem planıyla da 27 milyar liralık bir ödenek öngörülüyor. Oldukça ciddi bir rakam ve bunu da iyi değerlendirmemiz gerekiyor" dedi.

Karahocagil, yeni dönemde kamu ve sivil toplum kuruluşları tarafından hazırlanacak önemli projelerin finansmanına katkı sağlanacağına işaret etti.

Bölgedeki insan ve kurumların kapasitesini artırmayı hedeflediklerini vurgulayan Karahocagil, şöyle konuştu:

"GAP Eylem Planı'nın ilki daha çok alt yapıya yönelikti. Şu anda yaklaşık 900 kilometrenin üzerinde bir ana kanal var. Daha yapılacak olan var ama ana kanalların ciddi bir bölümü tamamlandı. Yeni dönemde de ana kanaldan şebekeler aracılığıyla tarlaya suyun indirilmesi planlanıyor. Dolayısıyla alt yapı yatırımlarından doğan potansiyeli değerlendirmek istiyoruz. GAP'a yapılan milyarlarca dolarlık yatırımın karşılığını yeni dönemde almayı hedefliyoruz. Bu anlamda yeni eylem planı daha çok insan üzerine odaklıdır."

Karahocagil, yeni dönemde eğitim, sağlık ve belediyelere yönelik desteklerini de artıracaklarını ifade etti.

Vali İzzettin Küçük de GAP sayesinde bölgenin büyük bir dönüşüm geçirdiğini söyledi.

Yeni planda özellikle kültür ve turizm projelerine önem verildiğini aktaran Küçük, "Geçmişte bölgedeki yatırımlarda yaşanan aksaklıkların giderilmesine yönelik çalışmalara ağırlık verildi" şeklinde konuştu.