ANTALYA (AA) - AYŞE YILDIZ - Antalya Valisi Muammer Türker, G20 Liderler Zirvesi'nin turizme tanıtım anlamında doping etkisi yaptığını belirterek, "Zirve, Antalya gibi bir yerin varlığından haberdar edebilecek, buraya gelmelerini sağlayacak bir unsur olacak" dedi.
Türker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, G20'ye Antalya'nın da Türkiye'nin de ilk kez ev sahipliği yaptığını anımsatarak, Türkiye'nin dönem başkanlığının çok başarılı olduğunu söyledi.

Zirvenin hazırlıkları ve yürütülmesi bakımından Türkiye'nin bütün kurumlarıyla, özel sektörüyle ve vatandaşlarıyla çok iyi bir sınav verdiğine dikkati çeken Türker, özellikle Antalya'da hem çalışanlar hem burada yaşayan insanların G20 anlamında sınavda çok başarılı olduğunu anlattı.

Bunu katılımcıların ağzından duymanın kendilerini gururlandırdığını dile getiren Türker, "Geldiğimiz seviyeyi, Türkiye'nin ve Antalya'nın sahip olduğu hem ekonomik hem turistik potansiyeli göstermesi bakımından çok önemli. Bizden sonra dönem başkanlığını devralıp, gelecek sene liderler zirvesine ev sahipliği yapacak Çin heyetini biraz telaş aldı, çünkü biz çıtayı çok yükseltmiş olduk. Bize gelen liderlerin ağzından duyduğumuz bizzat iltifatlar gerekse heyetlerin diğer üyelerinin, toplantının standartları, Antalya'nın güzellikleri konusunda söyledikleri bizi gerçekten gururlandırdı" diye konuştu.

- "Antalya'nın tanıtımına çok ciddi katkı sundu"

Türker, hiçbir hatayı kabul etmeyecek bir hazırlık yaptıklarını bildirerek, Antalya olarak G20'den yeteri kadar istifade ettiklerini, ve kentte önemli altyapı yatırımlarının yapıldığını anlattı.

"Özellikle turizm sektörü başta olmak üzere hizmet sektörünü, tanıtımla alakalı işleri ön planda tutan bir ekonomik yapıya sahip olduğumuz için Antalya'nın tanıtımına bu zirve çok ciddi katkı sundu" diyen Türker, şöyle devam etti:

"Bizim hizmet kalitemiz, otellerimizin kalitesi, Türk misafirperverliğiyle birleştiği zaman gerçekten çok güzel bir kompozisyon ortaya çıkıyor. Onu göstermiş olduk, gerek mutfak zenginliğimiz gerekse hizmet sunumundaki kalite, lider eşlerinin programları dahil olmak üzere yüzümüzü ağarttı."

- "Güvenlikte en ufak bir aksama olmadı"

Türker, zirve öncesi belli konularda bazı endişelerinin olduğunu dile getirerek, iyi bir organizasyonla gerek trafik düzenlemeleri gerek güvenlik tedbirleri gerekse aldıkları diğer önlemlerle zirveyi başarılı bir şekilde tamamladıklarını vurguladı. 

Şehir merkezinde insanların demokratik haklarını kullanarak, eylemlerini yaptığına işaret eden Türker, "24 saat esaslı uzunca bir süre Türkiye'nin muhtelif yerlerinden gelen polislerimiz ve onlara destek veren jandarmamız çok büyük bir fedakarlıkla güvenlik hizmeti sundu ve güvenlikte en ufak bir aksama olmadı" ifadelerini kullandı.

- "Tarihe 'Antalya zirvesi' olarak geçti

Türker, dünya liderleri ile heyetleri karşılama ve uğurlamalarda selamlardan bir iki cümleyle intibalarını alma şansı bulduğuna işaret ederek, konuk ülke liderlerinden güzel iltifatlar duyduklarını belirtti.

G20 Liderler Zirvesi'nin tarihe "Antalya zirvesi" olarak geçtiğinin altını çizen Türker, sözlerini şöyle tamamladı:

"Artık G20 zirvelerinden bahsedildiği zaman 'Antalya zirvesi' altın harflerle yazılmış oluyor. Antalya zirvesinin sonuç bildirgesinde kabul edilen bir tane de 'Antalya eylem planı' oldu. Bunların adı bütün G20 literatüründe Antalya şehrinin adıyla kullanılacak. dolayısıyla bizim açımızdan önemli tarihi kayıtlardır bunlar. Şüphesiz, turizme de doping etkisi yaptı. Antalya'yı dünya üzerinde hala bilmeyenler varsa onlara Antalya gibi bir yerin varlığından haberdar edebilecek, buraya gelmelerini sağlayacak  bir unsur olacak."