İSTANBUL (AA) - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, İzlanda'nın kredi notunu "BBB+"ya yükseltirken, Belçika'nın "AA" ve Ermenistan'ın "B+" düzeyinde bulunan kredi notlarını da teyit etti.

Fitch'in resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, İzlanda'nın "BBB" düzeyinde bulunan kredi notunun "BBB+"ya yükseltildiği, not görünümünün ise durağan olarak belirlendiği bildirildi. 

Açıklamada İzlanda'nın kredi notunun yükseltilmesine gerekçe olarak, ülke maliye bakanlığı tarafından sermaye kontrollerinin serbestleşmesine (liberalleşmesine) ilişkin sunulan detaylı strateji gösterildi.

Söz konusu stratejinin, potansiyel ödemeler dengesi baskılarından kaynaklanan sorunların temeline eğildiği belirtilen açıklamada, "Söz konusu planın güven verici olduğuna ve ödemeler dengesi üzerinde aşırı baskı yaratmadan sermaye kontrollerinin kaldırılmasına izin vereceğine inanıyoruz. Sermaye kontrollerinin kaldırılması, iş ortamını iyileştirecektir" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, İzlanda'nın kamu borcu dinamiklerinde iyileşme yaşandığına işaret edilerek, buna karşın ülkede büyümenin gelecek yıl yüzde 3,1'e, 2017 yılında ise yüzde 2,7'ye gerileyeceği öngörüsünde bulunuldu.

İzlanda'nın negatif not görünümünün, düşük büyüme performansı ve yüksek kamu borcunu yansıttığı aktarılan açıklamada, politik karmaşa ve belirsizliğin mali taahhütler ile ekonomik beklentilere ilişkin güveni sarsmasının da not görünümünde etkili olduğu kaydedildi.

Belçika ve Ermenistan'a not teyidi
Fitch Ratings, Belçika'nın "AA" olan notunu teyid ederken, not görünümünü ise negatifte bıraktı. 

Yüksek kamu borç yükü ve son mali kayma gibi sorunlara karşılık Belçika'nın güçlü net dış kreditör pozisyonu, yüksek gelir ve çeşitlendirilmiş bir ekonomiye sahip olduğu dile getirilen açıklamada, söz konusu güçlü ve zayıf yanların ülkenin kredi notunu dengelediği aktarıldı.

Açıklamada, Fitch'in Ermenistan'ın "B+" düzeyinde bulunan kredi notunu ise durağan görünümle teyid ettiği aktarılarak, "Ermenistan'ın kredi notu, nispeten istikrarlı mali pozisyonu ve aynı nota sahip diğer ülkelere kıyasla daha iyi durumda olan kamu göstergeleri tarafından destekleniyor. Bununla birlikte ülke Rusya'daki şiddetli ekonomik krizin ağır bir şekilde etkisinde kalmayı sürdürüyor" değerlendirmeleri yapıldı.