Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden "BBB-" olan kredi notunu ve "durağan" not görünümünü teyit ederek, Türkiye'ye "yatırım yapılabilir"e devam dedi.

Fitch tarafından yapılan açıklamada, düşen petrol fiyatlarının enflasyon ve cari açığın iyileşmesine katkıda bulunduğu, ancak Rusya, Ukrayna ve Orta Doğu'ya yapılan ihracatı olumsuz etkilediği ifade edildi. 

Türkiye'nin kamu finansmanının güçlü olmayı sürdürdüğü belirtilen açıklamada, Haziran ayındaki seçimler öncesinde herhangi bir finansal kayma riski görülmediğine işaret edildi.

Açıklamada, görünümün "durağan" olarak korunmasına gerekçe olarak Fitch'in not indirimine yol açabilecek herhangi bir gelişme beklememesi gösterilirken, buna karşın, politika güvenilirliğinde ortaya çıkabilecek aşınmaların, Türkiye'nin küresel yatırımcıların iştahında dalgalanma riskine yönelik tamponlarını zayıflattığı belirtildi. 

Fitch, diğer taraftan daha uyumlu ve öngörülebilir para politikasının enflasyonu düşürerek, Türkiye'nin notunu olumlu etkileyebileceğini ifade ederken, yurt içi tasarrufları ve doğrudan yabancı yatırımı artıracak yapısal reformlarında kredi notu üzerinde benzer etkiye sahip olacağını bildirdi.

Fitch, 5 Kasım 2012 tarihinde Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden "BB+" ile "yatırım yapılabilir" seviyenin bir basamak altında olan kredi notunu, bir basamak artırarak "yatırım yapılabilir" seviye olan "BBB-"ye yükseltmişti.