Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings küresel büyüme beklentisini yüzde 2,9’dan yüzde 2,5’e çektiğini açıkladı. Kredi derecelendirme kuruluşunun “Küresel Ekonomik Görünüm” raporunda gelişmiş ekonomilere ilişkin bu yıl için büyüme tahmininin yüzde 2,1’den yüzde 1,7’ye, gelişen ekonomilere ilişkin tahminin ise yüzde 4,4’den yüzde 4’e çekildiği belirtildi. Öte yandan küresel ekonomik büyüme için aralık ayındaki raporda yüzde 2,9 olan 2016 yılı büyüme beklentisinin ise yüzde 2,5 seviyesine çekildiği kaydedildi. Bir önceki küresel ekonomik görünüm raporunu aralık ayında açıklayan Fitch, aşağı yönlü revizyonların en çok gelişen ekonomilerdeki emtia üreticisi ülkelere ilişkin büyüme tahminlerinde yapıldığını belirtti.

Raporda şu ifadelere yer verildi:
“Gelişmekte olan ekonomiler içerisindeki heterojen yapıyı görmek gerekiyor. Gelişen ülkeler içerisinde Hindistan, Polonya, Türkiye ve Güney Kore büyük miktarda net emtia ithalatçısı durumunda. Bu ülkeler emtia fiyatlarındaki düşüşten yararlanmaya devam ediyor.”

Rus ekonomisi bu yılda daralacak
Raporda 2016 yılı için Rusya’ya ilişkin büyüme tahminin 0,5’ten yüzde eksi 1,5’e, Brezilya’nın büyüme tahminin ise yüzde eksi 2,5’ten yüzde eksi 3,5’e çekildiği belirtildi. Fitch’in raporunda, “Rusya’da düşük petrol fiyatları gelirleri azaltırken, konjonktürel mali politika sıkılaştırmasına neden oluyor. Öte yandan yüksek faiz oranları ve gelirdeki azalış, tüketimi baskılıyor” ifadesine yer verildi.

AA