MERSİN (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, 2023 ihracat hedefine firmaların ulaştıracağını belirterek, "Bu anlamda tüm şirketlerimizin 2023 stratejisiyle uyumlu uzun vadeli iş planları oluşturmaları gerekiyor. Biz bu ilerleme sürecinde firmalarımızın yanındayız" dedi.
TİM Akademi tarafından Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nde (AKİB) gerçekleştirilen "2023 İhracat Stratejisinde Mersin Değerlendirme Toplantısı"nda konuşan Çıkrıkçıoğlu, bundan 2 yıl önce 2023 ihracat stratejisini firma düzeyine indirgemek ve yeni bir vizyon oluşturmak adına bu projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.

Geçtiğimiz yıl çalışmaları il düzeyine yaydıklarını ifade eden Çıkrıkçıoğlu, "Gaziantep, Kocaeli, Konya ve Kayseri'de seminerler düzenledik. Bu yıl da Bursa, Denizli ve Adana'da seminerler yaptık. Bugün de Mersin'deyiz. Bugün gerçekleştireceğimiz seminerin Mersin'in ihracat rotasında önemli bir yol olacağına inanıyorum" dedi.

Çıkrıkçıoğlu, 2023 yılı için konulan 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaştıracak bir makro yol haritası çizdiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Bu makro strateji yol haritamızda 26 sektörümüzün her biri için strateji haritası ve performans karnesi oluşturduk. 2012 itibariyle sektörel çalışmaları sonuçlandırdık ve eylem planlarını takip sürecine geçtik. Makro çalışmaların yanında mikro ölçekte firmalarımızı 2023'e hazırlıyoruz. Biliyoruz ki firmalarımız bizi 2023 hedeflerine ulaştıracak. Bu anlamda tüm şirketlerimizin 2023 stratejisiyle uyumlu, uzun vadeli iş planları oluşturmaları gerekiyor. Biz bu ilerleme sürecinde firmalarımızın yanındayız. TİM Akademi 2023 Projesi de firmalara sağladığımız bu desteğin en güzel örneklerinden biri. Bugün de ülkemizin sanayi lojistik tarım ve turizm merkezi Mersin'de birlikteyiz. Mersin'in 2014 ihracatı 1.7 milyar dolara ulaştı. Bu yılın ilk 3 ayında ise 400 milyon doları aşan ihracat hacmine ulaştı. İlimizin ihracata yapacağı hızlı atılımla 2023 hedeflerine büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz." 

İlk bin ihracatçı arasında Mersin'den 12 firma İSO 500 listesinde ise 7 firma olduğunu belirten Çıkrıkçıoğlu, bu sayının daha yükseğe çıkmasının mümkün olduğunu, bunun için firmaların Ar-Ge yatırımlarına daha çok kaynak ayırması ve inovasyon trendlerini yakından takip etmesi gerektiğini kaydetti.

Mersin'in inovasyon tasarım Ar-Ge ve markalaşma konusunda hızla yol aldığını aktaran Çıkrıkçıoğlu, AKİB'in yıl içinde birçok sektöre yönelik düzenlediği fuarla önemli bir farkındalık yarattığını, tüm bu gelişmelerle son 10 yılda Mersin'de patent başvurusunun 4 katına, tescil sayısının da 6 katına çıktığını bildirdi.

Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı ve TİM Sektörler Konseyi Üyesi Ali Can Yamanyılmaz da ülke genelinde 2023 hedefine doğru ilerlenirken her türlü olumsuzluğa karşı alternatif pazarların oluşturulması gerektiğini ve bu amaçla çalıştıklarını söyledi.