GİRESUN  - Atakan Çıtlak  - AA

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç, 2014-2015 fındık ihracat döneminde elde edilecek geliri yaklaşık 2,9 milyar dolar olarak tahmin ettiklerini belirterek, "Bu da Türkiye Cumhuriyeti tarihinde fındık ihracatında gelir bakımından bir rekordur" dedi. Sevinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, 2014-2015 ihracat döneminin ilk 11 ayında 208 bin 64 ton fındık ihraç ederek karşılığında 2 milyar 676 milyon dolar gelir sağladığını ifade etti. Ay sonunda bitecek ihracat dönemini miktar bakımından 220 bin ton düzeyinde sonlandırmayı hedeflediklerini dile getiren Sevinç, "2014-2015 fındık ihracat döneminde elde edilecek gelir miktarının yaklaşık 2,9 milyar dolar olacağını tahmin ediyoruz. Bu da Türkiye Cumhuriyeti tarihinde fındık ihracatında gelir bakımından bir rekordur. Tarihi bir rekor bizi bekliyor" diye konuştu. İhracatçılar olarak 2023 hedeflerini, gelir olarak 3 milyar dolar belirlediklerini kaydeden Sevinç, "2015 yılı itibarıyla 2023 hedefini yakalamış bulunuyoruz" ifadesini kullandı. Edip Sevinç, Mart 2014'te yaşanan zirai donun, ihraç fındık fiyatının da artmasını sağladığını, ihracat döneminde dolar bazında elde edilen gelir yüksekliğinin bundan kaynaklandığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"30 Mart'ta yaşanan zirai donla rekoltenin 500 bin ton civarına düşmesi nedeniyle ihracatımız tonaj bakımından azaldı. Yükselen fiyat, dolar bazında geliri artırdı. Türkiye'ye giren döviz miktarı arttı ama fındık ihracatı artmadı, aksine azaldı. Geçen dönemde 276 bin ton olan ihracat miktarımız, bu ihracat döneminde maksimum 220 bin ton olacak. Bu rekoltenin az olması sebebiyle karşılaştığımız bir durum."

'Bu sene iyi bir sezon olacağını düşünüyoruz'
Bu sene iyi bir sezon olacağını düşündüklerini belirten Sevinç, "İnşallah fiyatlar, arz talep dengesine göre piyasada oluşacak. Herkesi tatmin eden ve Türkiye'nin ihracatının artmasına sebebiyet verecek düzeyde fındık sezonu olmasını diliyoruz" dedi. Sevinç, "Dış alıcılar kendilerine uygun zemin bulabilirse fındığımıza daha fazla ilgi gösterecektir. Biz ihracatçılar da tahmini rekoltemizin tamamını satılabileceğini düşünüyoruz. Gelecek yıl minimum 260-270 bin ton ihracat hedefindeyiz. Bu da 520-530 bin kabuklu fındık etmekte" değerlendirmesinde bulundu.