ABD Merkez Bankasının (Fed) nisan toplantısına ilişkin tutanaklar, Fed yetkililerinin seçeneklerini korumak istediğini ve gelecek verilerin beklentilerini karşılaması halinde haziranda faiz artışını destekleyebileceğini ortaya koydu.

Fed'in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) 26-27 Nisan'da düzenlenen toplantısına ait tutanaklar yayımlandı.

Tutanaklarda, bir sonraki faiz artışına haziranda gidilebileceğine işaret eden şu ifadeler dikkati çekti:

"Üyelerin çoğu, gelecek verilerin, ekonominin yılın ikinci yarısında toparlanması, iş gücü piyasası şartlarının güçlenmeye devam etmesi ve enflasyonun yüzde 2 hedefine ilerlemesiyle uyum göstermesi halinde, Komitenin haziranda faiz artışına gitmesinin uygun olacağını düşünüyor."

Fed'in seçeneklerini korumak istediğine de vurgu yapılan tutanaklarda, "Üyeler, genel olarak politika seçeneklerini açık tutmanın yanı sıra kararlarını gelecek veriler ve gelişmelere göre alabilme esnekliğini korumanın uygun olacağı görüşüne vardılar" denildi.

"AB referandumu piyasalarda hassasiyet yaratabilir"
Tutanaklarda, ayrıca İngiltere'de 23 Haziran'da gerçekleşecek Avrupa Birliğine üyelik referandumunun ve Çin'in döviz kuruna beklenmeyen müdahalelerde bulunmasının küresel piyasalarda hassasiyet yaratabileceği uyarısına yer verildi.

"Dolar yükselmiyor" 
FOMC üyelerinin enflasyonun yüzde 2 hedefine yükseleceği beklentisini koruduğu ifade edilen metinde şunlar kaydedildi:

"Üyelerin çoğu, enflasyonun, iş gücü piyasasının güçlenmeye sürdürmesi, doların daha fazla yükselmemesi ve enerji fiyatlarının dibi görmüş olmasıyla birlikte yüzde 2 hedefine orta vadede ulaşmasını öngörmeye devam ediyor."