WASHINGTON (AA) - GÜLBİN YILDIRIM

Moody's Analytics Başekonomisti Mark Zandi, ABD Merkez Bankası'nın (Fed), eline faiz artırmak için önemli bir fırsat geçtiğini, ancak bu fırsatı kaçırdığını belirterek, "Bence bu bir hataydı." dedi.
Zandi, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) önceki gün biten toplantısına ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fed'in eylülde faiz artırmayarak büyük risk aldığını, aralık ayına kadar beklenmesinin enflasyonun yüzde 2'ye doğru ilerlediğinden emin olmak açısından mantıklı olabileceğini, ancak o zamana kadar önemli risklerin de gelişebileceğini ifade etti. ABD ve Avrupa'da yapılacak seçimler, jeopolitik gerilimler ve finansal dalgalanmaların Fed'in faiz artışını yeniden ertelemesine yol açabileceğine dikkati çeken Zandi, "Bence çarşamba günü faizi artırmalıydılar. Çünkü finansal piyasalar sakin seyrediyor, küresel ekonomi istikrarlı gözüküyor, aşağı yönlü riskler ciddi derecede azaldı. Fed'in eline faiz artırmak için önemli bir fırsat geçmişti ama bunu kaçırdı. Bence bu bir hataydı." yorumunu yaptı.

"Piyasalar Fed'in faizi bu yıl artıracağına inanmıyorlar"

Mark Zandi, faiz artırmamanın piyasaların Fed'e inancını sarstığını, bu nedenle faiz artışına gidileceği sinyaline rağmen doların yakında değer kaybettiğini ifade ederek, şunları kaydetti: "Fed'in iletişimi bu yıl zayıfladı ve piyasalarla Fed arasında ciddi bir mesafe oluştu. Piyasa aktörleri Fed'e inancını yitirdi. Artık Fed'in söylediği şeyleri gerçekleştireceğine inanmıyorlar. Bunun için geçerli sebepleri var. Fed, birkaç kere faiz artıracağını söyledi ama artırmadı. Dolayısıyla piyasalar Fed'in faizi bu yıl artıracağına inanmıyorlar." Piyasalarda oluşan güvensizliğin volatiliteyi tetikleyebileceğini savunan Zandi, bunun Fed'in gelecek normalleştirme adımlarını zorlaştıracabileceği öngörüsünde bulundu. 

"Rosengren'in muhalefeti sürpriz oldu"

Moody's Analytics Başekonomisti Zandi, FOMC'nin faiz oranını sabit tutma kararına 3 bölgesel Fed başkanının karşı çıkmasının, Fed Başkanı Janet Yellen'ın FOMC'nin kontrolünü kaybettiği anlamına gelmediğini, parasal politikada geçiş süreci yaşanırken herkesin aynı fikirde olmasının beklenmemesi gerektiğini söyledi.  Buna karşın Boston Fed Başkanı Eric Rosengren'in muhalefetinin kendisini şaşırttığını ifade eden Zandi, "Esther George ve Loretta Mester'in karşı oy kullanmasını bekliyordum ancak Eric Rosengren'in muhalefeti sürpriz oldu. Onun giderek şahinleştiğini biliyordum. Fakat karşı oy kullanacak kadar şahinleştiğini tahmin etmemiştim." şeklinde konuştu. 

Zandi, Fed'in Yönetim Kurulu üyeleri arasında güçlü bir görüş birliği olduğunu belirtirken, bunu söz konusu üyelerin hepsinin Beyaz Saray tarafından atanmasına dayandırdı. Bölgesel Fed başkanlarının ise bankaların temsilcilerinden oluşan kendi yönetim kurulları tarafından seçildiğini anımsatan Zandi, bu nedenle bu yetkililerin finans sektörüne daha fazla kulak verebileceğini söyledi.