MERSİN (AA) - Mersin'de hasadına başlanan erik ve nektarine olan talep, çiftçilerin yüzünü güldürdü.

Mersin ve Çukurova bölgesinde hasadı yapılan erik ve nektarin, yurt içi ve yurt dışından yoğun talep görüyor.

Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, örtü altında erik ve nektarinin hasadına başladığını söyledi.

Mersin'de çiftçilerin artık geleneksel ürünlerin yanı sıra yeni çeşitlere de yöneldiklerini belirten Gökçel, "Çiftçilerimiz şeftali, erik, kayısı gibi meyve türlerine yöneldiler. Bu türler Akdeniz iklim kuşağında bulunan bizim gibi ülkelerle rekabet edebileceğimiz ürünler" dedi.

Önümüzdeki hafta açık alanda eriğin hasadına başlanacağını belirten Gökçel, şöyle konuştu:

"Son zamanlarda başta Silifke olmak üzere erik üretiminde bir artış var. Yeni çeşit erikler özellikle renkli erikler dediğimiz türler Mersin'de ve Çukurova'da üretilmeye başlandı. Şu an da erikte iç piyasada ve yurt dışından büyük bir talep var. Geçmiş yıllarda da erik çiftçiye para kazandırdı. Artık çiftçiler bunları tercih ediyor. Nektarin de bu avantaja sahip. Hele hele örtü altında özellikle Mersin ve Çukurova'da örtü altında geniş alanlarda yetiştiriliyor. Çiftçilerimiz bu avantajları geleneksel üründen buna dönerek kullanmaya çalışıyorlar. Mayıs ayının başında nektarinden sonra tüylü şeftaliler de açıktan hasat edilecek. Bu çok erken bir dönem."

Erik ve şeftali gibi yeni ürünlerin envanterinin çıkarılmasının zor olduğunu bildiren Gökçel, "Bu konuda elimizde net bir bilgi yok. Tamamen tahmini konuşuyoruz. Bu çeşitler öyle bir şey ki bahçe kenarlarına ya da narenciyenin yanında dikiliyor. Çiftçilerimiz bu ürünleri araziyi iyi kullanmak için ekiyorlar. Bunun tam bir envanterinin ortaya çıkarılması mümkün değil" diye konuştu.

Gökçel, çiftçilere yeni fideleri seçerken iklim ve toprak yapısına uyacak ürünleri seçmeleri konusunda uyardı.