Piyasaların sabırsızlıkla beklediği Fed Açık Piyasa Komitesi kritik eylül toplantısında faiz oranlarını değiştirmezken, Fed Başkanı Janet Yellen'in belirsizliği artıracak açıklamalarının ardından ilk faiz artışı için bazı ekonomistler beklentilerini 2017 yılına revize etti.
Fed Başkanı Janet Yellen, faiz artırımı için ekim toplantısının bir olasılık olarak kalmaya devam ettiğini vurguladı. Başta Çin olmak üzere gelişmekte olan ülkelere yönelik endişelerle ortaya çıkan küresel piyasalardaki dalgalanmanın, ABD ekonomisini olumsuz etkileyebileceğine işaret eden Yellen, finansal gelişmelere ve piyasalardaki türbülansa karşılık vermenin Fed'in politikasının bir parçası olmadığını kaydetti.

"Fed'in 'güvercin' politikasını devam ettirmesi risklerden uzak durduğunun ispatı"

Konuya ilişkin olarak AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Berenberg Amerika ve Asya Başekonomisti Mickey Levy, ABD'de tüketici harcamalarında yakalanan ivmenin ve konut faaliyetlerinin ülkenin iç talep büyümesinde iyileşme sağladıktan sonra Fed'in faiz oranlarını artıracağını, ancak faizlerdeki bu artışın biraz geç olabileceğini belirtti.

Levy, büyüme ve enflasyon beklentilerinin düşürülmesinden dolayı faizlerin 2017 yılında artırılabileceğini kaydetti.

"Fed faiz artırımını erteleyebilir"

Capital Economics ABD Başekonomisti Paul Ashworth ise Fed'in bu yılın sonunda faiz oranlarını 25 baz puan artırmasının beklenen bir gelişme olduğunu, ancak bunun kendisine göre mantıksız bir hareket olacağını belirtti.

Borç tavanı riskine dikkati çeken Ashworth, bu riskten dolayı Fed'in faiz oranlarını biraz daha uzun süre mevcut seviyede tutacağı öngörüsünde bulundu.