2018 İKMİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni'nde 28 kategoride ilk 3'e giren toplam 84 firma ödüllendirildi. Kimya sektörü, 2018 yılında 17.4 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi.

Nobel İlaç, 2018 yılında gerçekleştirdiği 65.6 milyon USD ihracat ile “Eczacılık Ürünleri İhracatı” kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldü. Düzenlenen ödül törenine Nobel İlaç Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Numan Balki, Nobel İlaç Kurumsal İlişkiler Direktörü Dr. Sami Türkoğlu ve Nobel İlaç Dış Ticaret Direktörü Dr. Kemal Erkal katıldı.

Nobel İlaç adına ödülü alan Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Numan Balki, firmanın başarısıyla ilgili olarak şu değerlendirmede bulundu: "Yüzde yüz yerli sermayeli uluslararası bir ilaç firması olarak her yıl önemli ihracat rakamlarına imza atıyoruz. Türkiye ilaç sektöründe ciddi bir dış ticaret açığı verirken biz hammadde ve ürün ithalatımızın iki katı kadar ihracat yapıyoruz. Ülkemizin ihracat gelirine kaynak oluşturmaktan ötürü gurur duyuyoruz. Bu başarımızı, yarıya yakını yurt dışında olmak üzere bizimle birlikte çalışan yaklaşık 3.000 çalışanımıza borçluyuz. İhracatımızın büyük kısmının kendi markalarımızla yapılıyor olmasının değerini ayrıca vurgulamak gerekir. Bir ilacımız Türkiye’nin ilk ve halen tek uluslararası ilaç markası olarak ülkemizde üretilip 25 ülkede aynı marka ismi ile pazarda yer alıyor. Öte yandan çok önem verdiğimiz biyoteknoloji yatırımlarımız devam ediyor. Hücre üretiminden itibaren bütün aşamaların yerli olarak tamamlanacağı bu proje ile ilaçta dışa bağımlılığın azaltılması hedefine yönelik çok anlamlı bir adım daha atmış olacağız. TÜBİTAK öncülüğünde açılan 1007 kodlu ‘Biyobenzer İlaçların Yerli olarak Geliştirilmesi ve Üretilmesi’ programında 28 proje ve 23 şirket içerisinden, onay alan tek dosya Nobel’inkidir. Nobel İlaç olarak üreteceğimiz yüksek katma değerli ilaçların yerel ve uluslararası pazarlarda sunulmasının, Türkiye'de ilaç sektöründeki dış ticaret açığının kapanmasına da destek olacağını umut ediyoruz.”

Yarım asrı aşkın tecrübesiyle küresel bir oyuncu olan Nobel, 1964 yılında tamamen yerli sermayeli bir şirket olarak kuruldu. Firma, “İnsan sağlığı için dünyanın her köşesinde güvenilir ve erişilebilir ürünler sunma” vizyonuyla yıllar içinde uluslararası platformda değerli bir konuma erişti. Bugün Nobel; Türkiye’de üç, Kazakistan ve Özbekistan’da da birer tane olmak üzere toplam beş üretim tesisiyle faaliyet gösteriyor. Yaklaşık 3.000 kişilik uzman kadrosu bulunan Nobel, uluslararası standartlara göre ürettiği nitelikli ürünlerini yaklaşık 50 ülkeye ihraç ediyor, 20 ülkede kendi organizasyonları ile tanıtım ve satış faaliyetlerini yürütüyor.

“Sağlık için değer” inancı ile tutkuyla çalışarak fark yaratan Nobel İlaç, dış ticaret açığı olmayan tek yerli ilaç firması olarak milli ekonomiye katkı sağlıyor.