Türkiye’de her yıl ortalama yüzde 30-35 gibi inanılmaz bir hızla büyüyen e-ticarette kullanılan kredi kartı sayısı 25,5 milyona ulaştı.

Türkiye’nin ilk para iadeli alışveriş sitesi Avantajix.com’un kurucu ortağı Güçlü Kayral, TÜİK’in Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması’na göre her 10 evden sekizinde internet erişiminin bulunduğunu, 2000’li yılların başında 2 milyon olan internet kullanıcı sayısının 55 milyona yaklaştığını söyledi.

Kayral, internet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte online alışverişin de inanılmaz bir hızla büyüdüğünü, 2011 yılında 18 milyar lira olan internetten kartlı harcamaların 2017 sonunda 99 milyar liraya yükseldiğini belirtti.

Dijital alışverişlerde ödemelerin yüzde 80’inin kredi kartıyla yapıldığını anımsatan Kayral, şunları söyledi:

“İnsanlar başlangıçta güvenlik kaygılarından dolayı kredi kartıyla internetten alışverişe mesafeli duruyorlardı. Bu kaygılar zamanla yok oldu ve dijital alışverişlerde ödemeler gönül rahatlığı ile kredi kartıyla yapılmaya başlandı. Her beş kredi kartından ikisi internet alışverişlerinde kullanılır oldu. Bankaların resmi verilerine göre, bu yıl 4 ayda 600 bin yeni kredi kartı daha internetten alışverişlerde kullanıldı. Böylelikle 2018 Nisan ayı sonunda e-ticaret sektörünün ulaştığı kredi kartı sayısı 25,5 milyon oldu.”

Kayral, bu rakamların rehavete yol açmaması gerektiğini vurgulayarak, “Hala online alışverişte hiç kullanılmamış 38 milyon kredi kartı olduğunu unutmamak gerekir. E-ticaretin avantajları yeni yeni kavranıyor. Bu konuda bilinirlik arttıkça e-ticaretin perakende içindeki payı gelimiş ülkeler seviyesine çıkacaktır” diye konuştu.

Kayral’a göre e-ticaretin avantajları şöyle:

-Zaman ve yer sınırlaması yok: E-ticaretin en büyük artılarından biri günün her saati ve yılın her günü alışveriş yapılabilmesi.

Ayrıca tüketici, yaşadığı şehirde hatta ülkede bulamadığı ürünlere internet üzerinden ulaşabiliyor.

-Geniş ürün yelpazesi: İnternetten alışverişin bir avantajı da insanların ihtiyaç duydukları her ürün ve her hizmete anında ulaşabilmesi.

-En uygun fiyat: İntenette fiyat araştırması yapmak son derece kolay olduğundan, aranılan bir ürünü en uygun fiyatla satın alabilmek mümkün. Ayrıca e-ticaret sitelerinden aldığı komisyonu müşteriye aktaran, yani “alışveriş yapana para veren” Avantajix.com gibi siteler, online alışverişlerin benzersiz şekilde ucuza gelmesini sağlıyor. Bu yüzden İngiltere, ABD, Almanya gibi ülkelerde online alışverişlerin çoğu bu siteler üzerinden yapılıyor.

-Kalabalıktan uzak alışveriş: E-ticaret, alışveriş merkezinin, çarşı pazarın karmaşasından, gürültüsünden ve kalabalığından kaçanlara da çare oluyor. Özellikle mağaza dolaşmayı sevmediği araştırmalarla kanıtlanan erkek tüketiciler ile alışverişe ayıracak zamanı olmayan kişileri de bu dertten kurtarıyor.

-İkinci el ürünlere erişim: Sadece büyük markaların ürünlerini size ulaştırmakla kalmayan e-ticaret, ikinci el ürünlere ulaşmanızı veya isterseniz kendi eşyalarınızı satışa çıkarmanıza da yardımcı oluyor.