WASHINGTON - Gülbin Yıldırım (AA)
Brookings Enstitüsü Analisti Jesus Trujillo, 4 Türk kentinin dünyanın en hızlı büyüyen ilk 10 metropolü arasına girebilmesinin, Türkiye'nin son yıllarda gösterdiği güçlü ekonomik performansı yansıttığını kaydetti.

Washington merkezli araştırma kuruluşu Brookings Enstitüsü ve JP Morgan Chase geçtiğimiz günlerde yayımlanan "Global Metro Monitor 2014" raporuyla dünyanın en hızlı büyüyen 300 metropolünü belirlemişti. 

Raporu hazırlayan ekipten Brookings Enstitüsü Analisti Jesus Trujillo, Türk şehirlerinin bu önemli başarısını AA muhabirine değerlendirdi. 

Türk kentlerinin listenin en tepesine kadar yükselmesinin geçici bir trend olmadığını düşünen Trujillo, "Dünyanın en hızlı büyüyen ilk 10 metropolünden 4'ünün Türkiye'de yer alması, Türkiye'nin son yıllarda gösterdiği güçlü ekonomik performansın bir yansıması" şeklinde konuştu.


"En büyük başarı İstanbul'un"

Trujillo, listenin kişi başına milli gelir ve istihdam artışı göz önüne alınarak hazırlandığını anlatırken, Türkiye'de kişi başına düşen milli gelirin son 10 yılda yüzde 50'nin üzerinde artış gösterdiğini vurguladı. Büyüyen Türkiye ekonomisinin ülkedeki metropolleri de geliştirdiğini anlatan Trujillo, İzmir, Bursa ve Ankara'nın 2013 yılında da ilk 10 arasında olduğuna işaret ederek, 2014'de en büyük sıçrayışı bir önceki yıl 52. sırada olan İstanbul'un gösterdiğini bildirdi. 

"Global Metro Monitor 2013" raporunda, İzmir 6. sırada yer alırken, Bursa ve Ankara geçen yıl olduğu gibi 4. ve 9. olmuştu. 

Trujillo'ya göre İstanbul'un geçtiğimiz yıl 49 sıra atlayarak 3. sıraya yerleşmesinde büyük oranda güçlü istihdam artışı rol oynadı. 

"En büyük başarı 52. sıradan 3'e yükselen İstanbul'un. İstanbul'daki en büyük 4 sektör, sanayi, ticaret, finans ve turizm, 2014'te istihdamın yüzde 6,5 artırırken, kişi başına milli gelirin de yüzde 2 artış göstermesi İstanbul'u ilk üçe taşıdı" ifadelerini kullanan Trujillo, Türk şehirlerinin gelecek yıllarda da en hızlı büyüyen metropoller listesinin ilk sıralarında yer almaya devam edeceği öngörüsünde bulundu. 


ABD şehirleri dengesiz büyümeyle geriledi

Öte yandan, ABD şehirlerinin ülkenin gösterdiği güçlü ekonomik performansa karşın üst sıralarda yer bulamamasını dengesiz büyümeyle açıklayan Trujillo, "ABD'nin batı ve güney yakasındaki bazı metropoller enerji sektöründeki gelişme sayesinde büyüme gösterdi. Bunu da listeden anlayabiliyoruz, ancak bu performans ülkedeki diğer bölgelere yayılmadı. Örneğin, Orta Batı bölgesinin en büyük metropollerinden Chicago, hala krizin etkilerinden kurtulmaya çalışıyor" diye konuştu. 

Trujillo, ayrıca hali hazırda gelişmiş metropollerin gelişmekte olanlarla aynı hızda büyümesinin mümkün olmadığını sözlerine ekledi. 

Listede ilk 30'a hiçbir Amerikan şehri giremezken ilk 60'a girenler, Teksas eyaletindeki Austin ve Houston, North Carolina'nın merkezi Raleigh ve California'dan Fresno oldu. Batı Avrupa'dan ise sadece İngiltere'den Londra ve Manchester ilk 60'da yer aldı. Avrupa bölgesinin en iyi performansını 12. olan Budapeşte gösterdi. 

Öte yandan, geçtiğimiz yıllarda üst sıralarda bulunan birçok Latin Amerika şehri de ciddi gerileme kaydetti. Arjantin'in başkenti Buenos Aires ve Brezilya'dan San Paolo listede 286. ve 284. sırada yer buldu.  


En hızlı büyüyen 10 şehrin yarısı Çin'de

Araştırmaya göre, dünyanın en hızlı büyüyen 10 şehrinin yarısının Çin'de olmasının yanı sıra listenin zirvesinde de Çin'e bağlı özerk yönetim bölgesi Macau var. Küçük bir metropol olmasına karşın dünyanın en büyük kumar merkezleri arasında gösterilen Macau, birçok kumarhaneye ev sahipliği yapıyor. Nüfusu sadece 574 bin kişi olan Macau'yu zirveye taşıyan en önemli faktör ise yüzde 8'lik istihdam artışı. 

Birleşik Arap Emirlikleri'nden Dubai'in 5. olduğu listede Çin'den Kumning 6., Hangzhou 7., Xiamen 8. ve Fuzhou 10. oldu.