TÜİK’in dış ticaret verilerine göre, 2016 yılı Ocak ayında Türkiye’nin ihracatı 9,59 milyar dolar, ithalatı ise 13,35 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylece toplam ihracat 2011’dem sonra ilk defa aylık bazda 10 milyar doların altında gerçekleşmiş oldu. İthalat bir önceki yılın Ocak ayına göre yüzde 19,7 azalırken, ihracat ise benzer dönemde yüzde 22 oranında azaldı. Böylece 2016 yılı Ocak ayında dış ticaret açığı da, 2015 Ocak ayına göre yüzde 13,4 azaldı ve 3,76 milyar dolar olarak gerçekleşti.

2016 Ocak verileri değerlendirildiğinde; ihracattaki düşüşün ithalattaki düşüşten daha keskin bir şekilde gerçekleştiği görülmektedir. 2015 Ocak ve 2016 Ocak dönemleri arasına baktığımızda; ihracattaki sert düşüşün yoğunlukla Irak, İngiltere, Fransa, BAE ve İran pazarlarına yapılan ihracattaki azalma ile gerçekleştiği, ayrıca geçtiğimiz yıllarda en çok ihracat yapılan ülkeler arasında yer alan Rusya’nın da jeopolitik ve ekonomik sorunlar nedeniyle üst sıralardan aşağılara doğru düştüğü görülmektedir. Öyle ki, Rusya 2016 Ocak ayı verilerinde en çok ihracat yapılan 20 ülkenin arasında yer almamaktadır. Diğer yandan ihracatımızın yaklaşık yüzde 40’ndan fazlasını yaptığımız Euro Bölgesi’nde ekonomik büyümenin halen ivmelenememiş olması ve Euro/dolar paritesinin düşük kalmaya devam etmesi de ihracatın zayıf kalmasından önemli etkenlerden birisidir. Nitekim Avrupa Birliği’ne olan ihracatımızın da yüzde 9,7 azaldığı görülmektedir.

İthalattaki keskin düşüş, petrol ve emtia fiyatlarının düşük kalmasından dolayıdır. Bu durum Türkiye’nin ithalat faturasını aşağı çekmekle beraber, ithalattaki gerilemenin yapısal değişikliklerden çok konjonktürel avantajlardan kaynaklanması sürdürülebilirlik açısından olumlu bir tablo ortaya koymamaktadır. Son verilere göre imalat sanayi ürünleri, toplam ithalat içinde yüzde 80’lik yer kaplamaktadır. Türkiye ithal ettiği hammadde ve ara malının kayda değer bir kısmını kendisi üretmediği sürece ithalata bağlı ihracat modeli devam edecektir. Gelen veriler ışığında Ocak ayında cari açığın da 3 milyar dolar civarında gelebileceğini bekliyoruz.